Založ si blog

Skvosty prírody

Potápač veľký

Migrujúci kačicovitý vodný vták. Jeho normálnym domovom sú chladnejšie oblasti na sever a východ od úrovne pobaltských štátov.

K nám prilieta obyčajne zimovať, ale čoraz častejšie sa nájdu jedince, ktorým sa u nás zapáčilo tak, že zostávajú tu po celý rok a tiež tu hniezdia.

Je o niečo málo väčší ako všeobecne známa kačica divá.

Samička má hnedú hlavu na zadnej časti s perím odstávajúcim vo forme chochola. Operenie ostatných častí tela má v rôznych odtieňoch sivej.

Samček má čiernu hlavu s kovovým zelenkastým melírom. Operenie chrbta čierne, spodku tela biele, v oblasti chvosta sivé.

Samička aj samček majú dlhý, tenký zobák tmavooranžovej farby, na špičke čierny a ohnutý nadol. Tmavooranžové nohy s plávacou blanou medzi prstami.

Hniezdia v dutinách veľkých, starých stromov pri vodných plochách.

Živia sa vodnými živočíchmi, za ktorými sa veľmi šikovne potápajú.

Sú veľmi plaché, takže priblíženie na dostatočne malú vzdialenosť pre úspešné pozorovanie alebo fotografovanie môžete považovať za zaslúženú odmenu vašej trpezlivosti a prírode prijateľného chovanie sa.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Márne ilúzie Honťana

10.05.2024

Narodil sa ako jedno zo štyroch detí sluhu miestneho pána grófa. Dovolili mu ukončiť ľudovú školu, potom musel začať pomáhať kŕmiť hladné rodinné krky. Mohol len snívať o nejakom ďalšom štúdiu. Pán gróf nikdy neodmenil svojich sluhov tak štedro, aby ich deti sa mohli vymaniť spod jeho vplyvu, a nestali sa jeho ďalšími sluhami. V čase jeho mladosti začali duť nové [...]

Paradoxy

06.05.2024

Som obklopený paradoxami, ktorým ani pri najlepšej vôli, ani so zavretými všetkými telesnými otvormi nerozumiem. Médiá tvrdia, že Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli na základe petície podpísanej osemsto osobami. Nedozvedel som sa, koľko bolo medzi osemsto petičnými osobami obyvateľov z tatranských osád, ktorých sa projekt priamo týkal. Všade inde v [...]

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

gruzínsko, bitka poslancov parlamentu

Gruzínsky parlament schválil kontroverzný návrh zákona o zahraničnom vplyve. Počas rokovania sa pobili poslanci

14.05.2024 14:23

V uliciach hlavného mesta Tbilisi proti návrhu už týždne demonštrujú desaťtisíce ľudí.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Muž sa odhaľoval a nevhodne sa správal na verejnosti, skončil v cele

14.05.2024 13:13

V zmysle zákona mu môže hroziť trojročný pobyt vo väzení.

migranti

Členské krajiny EÚ definitívne chválili nový pakt o migrácii a azyle

14.05.2024 12:39, aktualizované: 13:59

Proti všetkým častiam migračného paktu hlasovali Maďarsko a Poľsko, niektoré z predpisov nepodporili ani Slovensko či Rakúsko.

Nemocnica, pohotovosť

Poslanci okresali detské pohotovosti, zatvárať budú už o ôsmej večer

14.05.2024 12:32

Nová legislatíva upravuje aj ordinačné hodiny pediatrov v bežných ambulanciách.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 234
Celková čítanosť: 841095x
Priemerná čítanosť článkov: 3594x

Autor blogu

Kategórie