Založ si blog

Ako štrajkovať?

Zdá sa, že dlhodobo neriešené problémy v rôznych oblastiach hospodárstva môžu v dohľadnej dobe privolať vlnu rôznych štrajkov. Nedávno to boli cestní nákladní dopravcovia, v posledných dňoch sa aktivizujú aj poľnohospodári.

Žiaľ všetci chcú riešiť svoje krivdy znepríjemňovaním života ostatných občanov, ktorí okrem oprávneného hnevu voči znepríjemňovačom ich žitia, im aj tak ničím nemôžu pomôcť.

Takže vážení štrajkuchtiví občania, skúste si riešiť svoje problémy priamo s tými, ktorí vám ich spôsobujú bez núteného zapájania osôb, ktoré ani pri najlepšej vôli pomôcť vám, reálne nemôžu nič robiť.

Veríte alebo nie, ja veľmi rád budem kupovať v obchode domáce produkty namiesto hrozna z Peru, paradajok zo Španielska, papriky z Alžírska, hovädzieho mäsa z Argentíny, hydinového z Rumunska alebo Brazílie. Pevne verím, že ak budete chcieť a vyhrniete si rukávy, budete schopní dodať ich dostatočné množstvo do obchodov, s cenou využívajúcou reálnu výhodu minimálnych prepravných nákladov oproti zahraničným konkurentom.

Neočakávajte však, že vaše problémy vyriešim ja. Možno stačí, ak prestanete zavádzať seba aj verejnosť rôznymi reklamnými rečami o neriešiteľnosti vašich problémov vlastnými silami. Tí, ktorí podľa novej módy zabudli na vlastný jazyk, môžu prestať šíriť hoaxy.

Najsilnejšou zbraňou voči hocijakej krivde je verejné hlásanie pravdy. Možno pravdivá výpoveď dotknutých pred súdom prejednávajúcim zvláštne postupy v oblasti prideľovania agrodotácií by mohla byť prvým krokom riešenia mnohých problémov poľnohospodárov.

Žiaľ ale ani najlepšie fungujúce poľnohospodárstvo neodstráni problémy vznikajúce v oblasti obchodu. Kým obchodníci budú môcť kriviť trh cenotvorbou ignorujúcou dodávateľské ceny, vyhovujúcou len ich vlastným záujmom, nehľadiac na záujmy dodávateľov ani kupujúcich, aj výnimočne dobre fungujúci poľnohospodársky sektor bude len rukojemníkom verejne nepriznávaných záujmov.

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Francúzsko / Police /

Prestrelka neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených

04.05.2024 12:23

Malo ísť o vyrovnávanie si účtov v súvislosti s obchodovaním s drogami.

Michal Šimečka

Za predsedu PS snem zvolil opätovne Michala Šimečku

04.05.2024 11:14

Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

Luhansk / UA vojak / UA armáda /

Ďalšia pomoc Ukrajine za 50 miliárd dolárov? USA rokujú s krajinami G7

04.05.2024 11:00

Peniaze by mali byť splácané z neočakávaných ziskov zo štátnych ruských aktív mrazených prevažne v Európe, z ktorých stále plynú úroky.

Antony Blinken

Blinken: Súhlas s prímerím by pre Hamas nemal byť problém

04.05.2024 10:17

Hamas oznámil, že jeho delegácia sa vráti do Káhiry na rozhovory o dohode, ktorá by zastavila izraelskú ofenzívu v Gaze výmenou za prepustenie rukojemníkov.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 818768x
Priemerná čítanosť článkov: 3529x

Autor blogu

Kategórie