Založ si blog

Skvosty prírody

Včelárik zlatý

Najpestrejší vtáčik, vyskytujúci sa na našom území. Neviem síce prečo sa nazýva zrovna zlatý, keď na ňom môžeme vidieť všetky základné farby v nejakom odtieni.

Je trochu väčší ako ostatné spevavce. Dospelý jedinec má dĺžku tela okolo tridsať centimetrov. Má mierne zahnutý čierny zobák. Hýri všetkými možnými farbami. Typickým je aj predĺžené stredové pierko chvosta.

Je rodeným migrantom. K nám prilieta zo zimoviska/z ich pohľadu druhého letoviska v strednej až južnej Afrike.

Prilieta začiatkom mája, keď je už dostatok potravy a vhodné podmienky na starostlivosť o potomstvo. Už ich netrpezlivo očakávam.

Po prílete vytvárajú hniezdiace páry. Pri troche šťastia môžete pozorovať ich dvorenie.

Hniezdia v norách vyhĺbených v strmých svahoch s mäkšou pieskovou až hlinitou pôdou. Najmä v jamách po pieskových baniach, tehelniach a podobne.

Vychovajú päť, šesť mláďat.

Kŕmia sa všetkým lietajúcim hmyzom, na sklamanie včelárov aj ich robotníkmi, ako naznačuje aj ich pomenovanie.

Vydávajú podobné zvuky ako lastovičky.

Koncom augusta sa vydajú opäť na cestu, užiť si zimnú dovolenku vo vhodnom druhom letovisku. Kiež by som aj ja mohol putovať s nimi.

Vždy sa s nimi tak trochu smutne rozlúčim a s radosťou čakám ich opätovné objavenie sa v nasledujúcom máji.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 806638x
Priemerná čítanosť článkov: 3492x

Autor blogu

Kategórie