Založ si blog

Otepľovanie

Určite si už každý všimol, že sa zemeguľa otepľuje. Pre tých, čo nechodia von, to pre istotu dosť často oznamujú aj v médiách. Tiež o tom svedčia aj periodicky sa opakujúce správy o konaní konferencií klíme priateľsky sa tváriacich odborníkov všade po zemeguli, najvhodnejšie čo najďalej pre všetkých účastníkov, a najmä na mieste kde ešte nebola.

Však občanmi platený služobný výlet je dobrá vec, aj pri existencii všade ospevovaných, nenahraditeľných diaľkových komunikačných technológií dvadsiateho prvého storočia. Niekoľko stoviek účastníkov konferencie prijme nejakú nezáväznú záverečnú deklaráciu, ktorej jediným jasne stanoveným cieľom je príprava ďalšej konferencie v inej časti zemegule.

Keď sa sám seba pýtam prečo sa zemeguľa otepľuje, rozpomenúc sa na niektoré časti fyziky, mi vychádza len jediná odpoveď, pretože kúrime.

Kúrime všade, stále viac a viac, neraz len pre naplnenie narcistických, sebeckých potrieb jednotlivcov.

Neveríte? Poobzerajte sa okolo seba. Vo väčšom meste je stále o nejakých pár stupňov teplejšie ako v menšej usadlosti vzdialenej len zhruba dvadsať kilometrov, len preto, že sa tam viacej kúri.

V zime kúrime kúrením, v lete klimatizáciou. Kúrime aj obrovskými skleneno betónovými, že vraj modernými, úspornými budovami. Kúrime aj svetelnými reklamami, a to aj v čase, keď každý slušný občan odpočíva doma.

Kúrime všetkými domácimi elektrickými spotrebičmi, veľmi často aj keď ich nik nesleduje alebo nepoužíva, keď inak nie, tak aspoň v pohotovostnom režime. A to len preto, že si to môžeme dovoliť, i keď to nepotrebujeme.

Kúrime autami, domácimi aj pendlujúcimi. Dokonca aj elektrické autá kúria, a podstatne viac ako tie so spaľovacími motormi, je však pravda že nie vždy priamo v mieste používania, ale najmä niekde inde.

Kúria elektrárne, vyrábajúce ohromné množstvá elektriny na nezmyselné sebecké účely ľudí.

Kúria aj fabriky, opakovane vyrábajúce jednorazovo používané produkty, a aj keby boli opakovane použiteľné, tak ich pre istotu jednoducho zničia a z takéhoto polotovaru vyrobia také isté.

Kam z konopí? Ako spomaliť otepľovanie? Odpoveď u mňa je jednoznačná, menej kúriť.

Občan s myslením deformovaným dôležitými problémami umelo vytvorených známych osobností, umelými problémami televíznych seriálov a iných, zdravý rozum ohýbajúcich programov, zameraných na rozvoj závisti, pýchy, sebectva, sebaobdivu, s cieľom obmedzovania logického a spoločenského myslenia, však žiaľ nepochopí reálne možné následky nekonečného, postupného otepľovania.

Bude sa tváriť, že sa ho otepľovanie síce týka, ale len nepriamo, preto nič pre jeho spomaľovanie sám nemusí urobiť, lebo všetko vyriešia klimatickí odborníci pravidelne sa stretávajúci na klimatických konferenciách.

A mne sa zdá, že som opäť na začiatku, kde som sa začal nad otepľovaním zamýšľať.

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 229
Celková čítanosť: 795159x
Priemerná čítanosť článkov: 3472x

Autor blogu

Kategórie