Založ si blog

Skvosty prírody

Trsteniarik veľký

Je o niečo málo menší ako drozd. Na spodnom oblečení z bledo sivého až bledo hnedastého peria má fráčik a kapucňu tmavohnedej farby. Nad tmavohnedým očkom sa vyníma pásik bledosivého obočia.

Niekto by sa možno pýtal, prečo takýto farebne málo výrazný vtáčik patrí medzi skvosty našej prírody. Je to jeho výnimočným hlasovým prejavom. Skôr ako ho spozorujete pohľadom, sa vám ohlási jedinečným škrekľavým spevom, možno niekomu aj trochu nepríjemným a jemne pripomínajúcim aj kŕkanie niektorých žiab.

Tým spevákom je samček, lákajúci svojim neprekonateľným spevom samičky, prichytený na čo možno najvyššej časti stebla trstiny, pričom vám umožňuje nahliadnuť aj do svojich úst až hrdla výrazne červenkastej farby.

Pokiaľ nie je dostatočne pohlavne nabudený, po vašom spozorovaní sa z opatrnosti presunie do nižšej neprehľadnej časti trstiny, ale aj tam v bezpečí pokračuje vo svojom neodolateľnom škrekľavom speve.

Trsteniarik veľký, alebo tiež pre svoj jedinečný spev nazývaný aj škrekľavý, je migrantom. Prilietava k nám koncom apríla, za účelom hniezdenia a výchovy potomkov. Koncom augusta až v septembri odlieta do teplých oblastí severnej až strednej Afriky.

Ich obľúbeným životným priestorom sú porasty trstiny pri vode a okolité kríky.

Hniezdo stavia samička v podobe hlbokej kolísky upevnenej medzi niekoľkými steblami trstiny, dostatočne vysoko nad hladinou vody. Stavebným materiálom hniezda je obyčajne lístie trstiny, s výstelkou z trávy a peria. Znáša okolo päť vajíčok. Pokiaľ okolnosti dovolia, tak aj dvakrát ročne.

Ich hniezda s obľubou využívajú, ako detský domov so starostlivými náhradnými rodičmi, aj kukučky. V tom prípade majú malé trsteniariky smolu, votrelec ich vytlačí z hniezda a samička sa poriadne nadrie pri zháňaní potravy pre nenásytnú malú chovankyňu.

Živia sa hmyzom vo všetkých jeho vývojových štádiách.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 800110x
Priemerná čítanosť článkov: 3479x

Autor blogu

Kategórie