Založ si blog

Skvosty prírody

Trsteniarik veľký

Je o niečo málo menší ako drozd. Na spodnom oblečení z bledo sivého až bledo hnedastého peria má fráčik a kapucňu tmavohnedej farby. Nad tmavohnedým očkom sa vyníma pásik bledosivého obočia.

Niekto by sa možno pýtal, prečo takýto farebne málo výrazný vtáčik patrí medzi skvosty našej prírody. Je to jeho výnimočným hlasovým prejavom. Skôr ako ho spozorujete pohľadom, sa vám ohlási jedinečným škrekľavým spevom, možno niekomu aj trochu nepríjemným a jemne pripomínajúcim aj kŕkanie niektorých žiab.

Tým spevákom je samček, lákajúci svojim neprekonateľným spevom samičky, prichytený na čo možno najvyššej časti stebla trstiny, pričom vám umožňuje nahliadnuť aj do svojich úst až hrdla výrazne červenkastej farby.

Pokiaľ nie je dostatočne pohlavne nabudený, po vašom spozorovaní sa z opatrnosti presunie do nižšej neprehľadnej časti trstiny, ale aj tam v bezpečí pokračuje vo svojom neodolateľnom škrekľavom speve.

Trsteniarik veľký, alebo tiež pre svoj jedinečný spev nazývaný aj škrekľavý, je migrantom. Prilietava k nám koncom apríla, za účelom hniezdenia a výchovy potomkov. Koncom augusta až v septembri odlieta do teplých oblastí severnej až strednej Afriky.

Ich obľúbeným životným priestorom sú porasty trstiny pri vode a okolité kríky.

Hniezdo stavia samička v podobe hlbokej kolísky upevnenej medzi niekoľkými steblami trstiny, dostatočne vysoko nad hladinou vody. Stavebným materiálom hniezda je obyčajne lístie trstiny, s výstelkou z trávy a peria. Znáša okolo päť vajíčok. Pokiaľ okolnosti dovolia, tak aj dvakrát ročne.

Ich hniezda s obľubou využívajú, ako detský domov so starostlivými náhradnými rodičmi, aj kukučky. V tom prípade majú malé trsteniariky smolu, votrelec ich vytlačí z hniezda a samička sa poriadne nadrie pri zháňaní potravy pre nenásytnú malú chovankyňu.

Živia sa hmyzom vo všetkých jeho vývojových štádiách.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Otroctvo

24.07.2024

Dôkladne rozmýšľate či priviesť na tento svet vlastné dieťa? Správne. Bude to najzávažnejšie, neskôr už neodvolateľné rozhodnutie vášho života. Zároveň však rozhodnete aj o vašom minimálne osemnásťročnom dobrovoľnom otroctve. I keď treba zároveň dodať, že o najkrajšom a nezabudnuteľnom. Pokiaľ sa chcete učiť len variť, radšej choďte do potravín kúpiť [...]

Hraboše

19.07.2024

Voľakedy sa hovorilo, že poľnohospodár má štyroch úhlavných nepriateľov, jar, leto, jeseň a zimu. Podľa najnovších reklamných vystúpení v hromadných oznamovacích prostriedkoch pribudli k nim aj hraboše. Rád by som sa dozvedel, ako dlho museli neúnavní reportéri hľadať, kým našli to krásne ohlodané, celebriťné pole. Občas chodím po chotári, a zatiaľ som nič [...]

Skvosty prírody

16.07.2024

Strakoš obyčajný Migrujúci vták trochu menší ako drozdy. U nás sa vyskytuje od apríla do septembra. Ako to v prírode obyčajne býva z praktických dôvodov, samček je vyparádenejší ako samička, čo umožňuje samčekovi odlákať pozornosť predátorov od hniezda a samičke zostať nenápadnejšou, rozdielne od zvyklostí ľudstva. Samček strakoša má sivé operenie hlavy, v [...]

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 252
Celková čítanosť: 1000330x
Priemerná čítanosť článkov: 3970x

Autor blogu

Kategórie