Založ si blog

Zelená vlna

Občas si vypočujem Zelenú vlnu „verejnoprávneho“ rozhlasu. Je smutné, že hlásatelia, napodobňujúc buričské rádiá spoza veľkej mláky, za peniaze daňových poplatníkov a koncesionárov, upozorňujú sebeckých vodičov a vodičky na miesta merania rýchlosti. Keď sa aj bez radaru postavíte vedľa cesty, ľahko si uvedomíte, že predpísanú maximálnu rýchlosť nedodržiava skoro nikto. Tolerancia zo strany orgánov oprávnených konať je veľmi široká a tresty z pohľadu vodičov a vodičiek sú len smiešne.

Vždy ma dojme, keď hlásatelia oznamujú, že kompy normálne premávajú. Obyčajne sa zamyslím, prečo nehlásia aj normálnu premávku všetkých autobusov a vlakov. Možno by stačilo hlásiť ak nepremávajú.

Veľmi by ma prekvapilo, keby sebecký „zelený anjel“, vidiaci prekážku na ceste, ju odstránil a nevolal do Zelenej vlny, čakajúc na jej odstránenie nejakým iným anjelom. Určite viem, že hlásatelia tam nepôjdu.

Namiesto takejto medvedej služby by Zelená vlna mohla opakovane informovať vodičov a vodičky o skutočnostiach, ktoré existujú nezávisle od obsahu hlásení, na ktoré možno neupozorňuje ani zákon a ktorým sa nevenuje dostatočná pozornosť v autoškolách. Mohlo by sa jednať o nasledovné informácie, ale možno aj ďalšie.

Chodci môžu byť rôzne postihnutí, preto musia mať vždy prednosť. Vodiči a vodičky absolvujú lekársku prehliadku, ktorou sa potvrdzuje že dostatočne vidia a počujú, preto by mali dávať pozor aby neohrozili ani postihnutých chodcov. To platí aj pre vodičov a vodičky električiek.

Rýchlosť jazdy vozila sa musí prispôsobiť okrem stavu a povahy vozovky aj rozhľadu a tiež stavu vozidla tak, aby vodič, vodička podľa možnosti zastavili pred hocijakou prekážkou na ceste. To platí aj v noci a za zníženej viditeľnosti a najmä s ohľadom na stav osvetlenia vozidla.

Keď vodič, vodička narazí do stromu vedľa cesty, nemal by za to viniť strom ani cestárov.

Pri dodržaní ustanovení zákona o jazde cez železničné priecestia nemôže dôjsť k nehode na priecestí. Vlak väčšinou nie je schopný z normálnej rýchlosti pred prekážkou na priecestí zastaviť. Vo vlaku sa nachádzajú osoby a majetok, ktorých poškodenie alebo usmrtenie môže vyvolať procesy týkajúce sa náhrady škody a v prípade uznania viny vodič, vodička, ak prežijú, budú nútení dlhodobo odvádzať časť svojich príjmov na náhradu škôd. Pri jazde k priecestiu by vodič, vodička mali okrem sledovania diania na ceste sledovať aj dianie na dohľadnej časti železnice, mali by vypnúť všetky rušivé zdroje hluku, aj keby práve vysielali Zelenú vlnu. Následný plač pozostalých po nehode na priecestí a vyhováranie na slnko, nedostatočnú hlasitosť varovného signálu vlaku alebo zabezpečovacieho zariadenia, nezabezpečenia aj rampami a podobne nikdy nevrátia život vodičovi, vodičke nedodržujúcim zákon.

Nielen cestári ale v prvom rade vodiči a vodičky sa musia nachystať na zimu. Nielen prípravou vozidla ale aj prípravou pomôcok pre pomoc sami sebe. Je ich podstatne viac ako cestárov a vyskytujú sa naraz na viacerých miestach ako cestári.

Snívam o tom, aby na cestách mohlo byť v budúcnosti naozaj bezpečne a plynulo, ako znie motto Zelenej vlny, vďaka dobre informovaným a rozmýšľajúcim vodičom, vodičkám a nie rýchlo a nebezpečne ako to nie je výnimkou v súčasnosti

Paradoxy

06.05.2024

Som obklopený paradoxami, ktorým ani pri najlepšej vôli, ani so zavretými všetkými telesnými otvormi nerozumiem. Médiá tvrdia, že Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli na základe petície podpísanej osemsto osobami. Nedozvedel som sa, koľko bolo medzi osemsto petičnými osobami obyvateľov z tatranských osád, ktorých sa projekt priamo týkal. Všade inde v [...]

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

čaputová

Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

07.05.2024 19:28, aktualizované: 19:40

Namieta, že ňou dochádza k zníženiu štandardov transparentnosti a odbornosti pri obsadzovaní funkcií.

France China

Riziko zrážky francúzskych sudov s čínskymi autami. Macron robí záchranára vývozcom koňaku

07.05.2024 18:55

Peking sa dlhší čas vyhráža, že uvalí vysoké clo na dovoz koňaku z Francúzska. Mohol byť šéf Elyzejského paláca spokojný po debate s čínskym lídrom?

Predseda KDH Milan Majerský

Smer sa pri téme zmien pohlavia pridal k progresívnej opozícii, tvrdí šéf KDH

07.05.2024 16:52

Majerský hovorí o „premárnenej šanci zabrzdiť pomýlené ideológie, ktorých obeťami sú najmä zraniteľné dospievajúce deti“.

nehoda

Na Račianskej sa zrazil kamión s električkou: Zranili sa dvaja ľudia, tvoria sa kolóny

07.05.2024 16:06, aktualizované: 16:17

Obchádzka vedie po Jarošovej a Vajnorskej.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 233
Celková čítanosť: 826409x
Priemerná čítanosť článkov: 3547x

Autor blogu

Kategórie