Založ si blog

Demokracia

Oživme si niektoré skutočnosti.

Článok 1, odsek 1 Ústavy:

Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.

Článok 12, odsek 1:

Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i právach.

Článok 29, odsek 4:

Politické strany a politické hnutia ako aj spolky, spoločnosti alebo iné združenia sú oddelené od štátu.

Článok 30, odsek 1:

Občania majú právo zúčastňovať sa na správe verejných vecí priamo alebo slobodnou voľbou svojich zástupcov.

Článok 30, odsek 4: Občania majú za rovnakých podmienok prístup k voleným a iným funkciám.

Pojem demokracia je gréckeho pôvodu a jeho význam je vláda ľudu.

Opakovanie z množinovej matematiky. Straníci sú podmnožinou ľudu, občanov.

Po veľkom nežnom štrnganí väčšina ľudí očakávala vznik skutočnej občianskej demokracie v dvojkrížovom trojkopčí. Ústava na to vytvorila podmienky, volebný zákon a prax verejného života však vytvorili namiesto toho stranícku „demokraciu“. Síce nie jednej strany ale o to precíznejšie uplatňovanú.

Skoro všetky verejnú funkcie obsadzujú straníci, prípadne ich prisluhovači. Stranícka koaličná karavána ide hlucho ďalej v presadzovaní úzkych straníckych potrieb a opoziční stranícki psi bezvýsledne štekajú na to isté, čo sami robili v niektorom z predchádzajúcich volebných období. Stranícki „demokrati“ sa nikdy neznížia k tomu, aby si všímali potreby občanov.

Parlamentní stranícki „demokrati“ si odhlasujú, že nebudú pracovať, i keď boli zvolení preto aby robili. Bolo by zaujímavé takúto prax zaviesť do občianskeho života všeobecne. Prví by asi mrkotali stranícki „demokrati.

Orgány zodpovedné za súlad zákonov a občianskej praxe s Ústavou sa tvária, že všetko je v medziach Ústavy.

Stranícky „demokrat“ sa na tlačovej besede zásadne zúčastňuje v sprievode rýchlej roty. Zdá sa, že už len jej členovia sú ochotní načúvať výplodom straníckeho „demokrata“. Možno by sa situácia zmenila, keby sa straníci živili zo straníckych členských príspevkov, ako to bolo v „prekliatom“ socializme.

Stranícku „demokraciu“ chránia pred občanmi uniformovaní, nie výnimočne v čiernom oblečení, niekedy aj maskovaní ozbrojení ochrancovia. Osoby konajúce zlo voči druhým sa obyčajne obávajú náležitej odplaty systémom oko za oko, zub za zub.

No a tak nám rojkom zostáva naďalej len snívať o občianskej demokracii a o zobudení spoluobčanov pohodlne načúvajúcich výplodom straníckych „demokratov“ o slobode, demokracii a možnosti cestovať.

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 802049x
Priemerná čítanosť článkov: 3487x

Autor blogu

Kategórie