Založ si blog

Nie je migrant ako migrant

Už len spomenutie migranta vyvoláva medzi ľuďmi rozporuplné pocity a reakcie.

Najbohatšie novoveké skúsenosti s migrantmi majú asi Germáni. Migranti z Talianska zachraňovali zničenú ekonomiku polovymretého Nemecka po druhej svetovej vojne. Po prebudení Talianov zo sna o veľkolepej budúcnosti v Germánii, ich neskôr nahradili Juhoslovania a Turci.

Nie je teda asi náhoda, že najvyššia pani srdečne pozývala aj migrantov z Afriky a blízkeho aj vzdialenejšieho východu s účelom ich využitia v nemeckom hospodárstve. Samozrejme paralelne s pozvánkou pripravili aj jazykové a odborné kurzy pre vyškolenie migrantov potrebných na zaradenie do nedostatkových profesií.

Dvojkrížové trojkopčie je tak trochu schizofrenické vo vzťahu k migrantom. Všetci sa tu veľmi tešia, že migranti z Afriky a blízkeho východu tadeto väčšinou len prechádzajú, a tým prispievajú k zachovaniu našich tradícií bez cudzích vplyvov.

Našťastie migranti od východného suseda nevyvolali väčšie negatívne reakcie, skôr naopak. Mnohí z odkázaných migrantov sa prispôsobili životu u nás a postupne sa stávajú súčasťou nášho spoločenstva.

Žiaľ pravdepodobne, ako to už dejiny neraz dokázali, vrátane tých našich, po ukončení vojny v susedstve, sa aj tam vrátia migranti, ktorí si mohli dovoliť migrovať, aby v kľude a pohodlí vyčkali na bezpečný návrat a prevzatie moci od tých, ktorí vo vojne bojujú.

Médiá, unášané súčasným módnym hlavným prúdom, obdivujú našich športujúcich a vedeckých migrantov.

Hlásateľ, duchaplne ako prázdny cintorín, nám jednou vetou oznámi, že olejári vyhrali nad býkmi aj vďaka prihrávke migranta Gerlachovského. Týmto považuje opis priebehu zápasu za úspešne ukončený.

Zápasy bez účasti našich migrantov ani zápas Družstevníka Pružina s Partizánom Visolaje pre ideologicky ovplyvnené médiá nie sú vôbec povšimnutiahodné.

Pritom každý z našich migrujúcich športovcov bol objavený, vychovaný a trénovaný u nás doma. Nechápem, prečo musí reprezentáciu trénovať migrant, keď máme doma dosť trénerov schopných vychovať úspešných migrujúcich športovcov.

Chápem, že vzhľadom na krátke dejiny samostatného dvojkrížového trojkopčia, médiá, ignorujúc nesamostatné dejiny, ťažko hľadajú číro naše pozitívne vzory. Možno je to len tým, že nehľadajú všade, len v módnych, vychytených oblastiach.

Som presvedčený, že sa u nás nájde mnoho ľudí hodných obdivu, či už za výkon svojej práce alebo za tvorbu povšimnutiahodných diel, pravdepodobne aj z radov migrantov.

Snívam o tom, aby médiá, vymaniac sa z hlavného prúdu, si začali v prvom rade všímať ľudí, ktorí napriek riadeniu krajiny, nedemokratickými alebo aj demokratickými, neodbornými, pyšnými, arogantnými straníkmi neemigrovali a prispeli mimo rozvíjania krajiny v rámci reálnych možností, aj k tomu, aby médiá mohli v súlade s hlavným prúdom obdivovať našich migrantov budujúcich a rozvíjajúcich iné krajiny.

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Kuba

Rusko verbuje do armády stovky Kubáncov, láka ich na vysoké platy a ruské pasy

05.05.2024 14:30

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa údajne pripojili k ruským ozbrojeným silám stovky Kubáncov, vyplýva z uniknutých dokumentov.

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva

Prezidentka sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu

05.05.2024 14:00

Naznačila, že návšteva by mala obsahovať stretnutia s ukrajinským prezidentom, predsedom vlády a parlamentu.

USA, Ukrajina, tanky, Abrams, vojna

Tisíce vojakov zabíja rakovina. Môžu za to zbrane s ochudobneným uránom?

05.05.2024 14:00

Ochudobnený urán, ktorý je zložkou protitankových striel, u vojakov údajne spôsobuje nádorové ochorenia. Sporná munícia sa pritom stále využíva - aj vo vojne na Ukrajine.

al-Džazíra

Netanjahuova vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v Izraeli

05.05.2024 12:54, aktualizované: 13:18

Zatiaľ nie je jasné, kedy zákaz nadobudne platnosť a či je trvalý alebo dočasný.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 820569x
Priemerná čítanosť článkov: 3537x

Autor blogu

Kategórie