Založ si blog

Klamstvo

Pomáhači a chrániči oznámili, že budú proti hoaxom postupovať striktne podľa zákona. Bude to asi veľmi ľahké, vzhľadom na to, že zákony dvojkrížového trojkopčia pojem hoax nepoznajú a tiež sa nemôžu uplatniť na zahraničné lži.

Pre oživenie pamäti pripomeniem definíciu hoaxu podľa oxfordského výkladového slovníka ako „humorné alebo zlomyseľné, prípadne škodoradostné klamstvo, lož“.

Osobne som sa v našom zákonodarstve stretol len so šírením poplašnej správy, pričom mi nikdy nebolo jasné, či sa jednalo o šírenie pravdivej alebo nepravdivej poplašnej správy. Domnievam sa, že niekedy zatajovanie pravdivej poplašnej správy môže mať horšie následky ako šírenie poplašného klamstva.

Vychádzajúc zo známych prísloví „vždy za všetkým hľadaj ženu“ alebo aj „ryba smrdí od hlavy“ ponúkam niekoľko tém na zamyslenie o klamstve a lži, nezávisle od ustanovení zákona.

Nie tak dávno, germáni obvinili dvojkrížové trojkopčie z mafiánstva. Šípková Ruženka to prirodzene musela verejne poprieť, i keď koaliční zástupcovia ľudu v parlamente neraz hlásajú iné. Aj pomáhači a chrániči občas zadržia nejakú skupinu, síce nie mafiánov ale organizovanú a zosnovanú zločineckú skupinu.

Zástupcovia ľudu zvolení výraznou menšinou oprávnených voličov vytrvalo básnia o našej demokracii a slobode. Asi nečítali ústavu a nepoznajú volebný zákon pozitívne diskriminujúci straníkov na úkor ostatných občanov.

Viditeľným príznakom demokracie a slobody sú pravdepodobne ich ochrancovia, vymódení príslušným výstrojom a výzbrojou, často aj zamaskovaní, disponujúci obrnenými transportérmi a vodnými delami. Rozdiel medzi rôznymi demokraciami býva akurát v ich farbe, tí demokratickejší sú obyčajne čierni.

Pri všetkej snahe tiež neviem pochopiť, prečo sa hovorí o trhovej ekonomike, keď medzi dodávateľmi a kupujúcimi existuje medzičlánok obchodníkov, ktorí môžu prirodzenú reguláciu trhovej ekonomiky deformovať podľa vlastnej vôle, prípadne aj nadobúdať zdieračské zisky, či už z dôvodu nenormálností trhu v určitom segmente, alebo z využívania strachu z rozpadu trhu v prípade vojny alebo inej skutočnej mimoriadnej situácie hoci aj umelo vytvorenej.

Niektorí filozofovia tvrdia, že neexistuje absolútna pravda. Z toho vyplývajúc nemôže existovať ani absolútna lož.

Dúfam, že pomáhači a chrániči nemôžu postupovať inak ako podľa zákona. Všetci ostatní, pokiaľ majú odpor voči klamstvu a lži, hoci aj voči tým, podľa zákona nestíhateľným, si môžu spomenúť na výrok občana Havla o nutnosti víťazstva pravdy a lásky nad lžou a nenávisťou, a mali by samozrejme začať s jeho uplatňovaním od seba.

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 229
Celková čítanosť: 798985x
Priemerná čítanosť článkov: 3489x

Autor blogu

Kategórie