Založ si blog

Skvosty prírody

Sokol myšiar

Je dravý vták veľkosťou porovnateľný s hrdličkami.

Samček a samička sa líšia v niektorých častiach operenia.

Samček má sivé operenie hlavy a chvosta, hruď a spodok tela má svetlo sivý s hnedastým prelivom tmavšími fliačikmi, chrbát hnedý s tmavšími fliačikmi.

Samička má operenie hlavy hnedé, chrbta a chvosta hnedé s tmavšími fliačikmi, operenie hrude a spodku tela hnedé v rôznych odtieňoch s tmavšími fliačikmi.

Samček aj samička majú sivý zahnutý zobák so žltými nozdrami, žlté obočie a nohy s čiernymi pazúrmi.

Veľmi dobre sa prispôsobili životu v mestskom prostredí, darí sa im vďaka väčším neobrábaným plochám, kde sa hrabošom celkom dobre žije, a dokážu výrazne dopĺňať činnosť deratizérov.

Hniezdo si nestavajú, využívajú staré hniezda iných vtákov, v meste aj výklenky na budovách, alebo s obľubou kladú vajcia aj do balkónových alebo okenných kvetinových kochlíkov.

Lovia myši a iné malé hraboše, občas aj menšie vtáčiky.

Lovia buď sledovaním koristi z vyvýšenej pozorovateľne, alebo využívajúc protivietor počas letu na jednom mieste pozorne sledujú možnú obeť, ktorá obyčajne neunikne pred strmhlavo útočiacim sokolom.

Sokol myšiar nie je migrant, takže sa z jeho prítomnosti môžete tešiť počas celého roka.

V meste na seba upozorňuje, možno aj nechtiac, svojim typickým nezameniteľným volaním.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Skvosty prírody

15.05.2024

Chochlačka vrkočatá Kačicovitý vodný vták, menší ako všeobecne známa kačica divá. Samček je čierno operený na hrudi, hlave a chrbte, s rôznofarebnými kovovými odleskami v oblasti hlavy a krku. Boky a brucho má biele. Samička je operená hnedo, na hrudi, hlave a chrbte tmavšie, na bokoch a bruchu bledšie. Samček aj samička majú sivý zobák s čiernou špicou, výrazné [...]

Márne ilúzie Honťana

10.05.2024

Narodil sa ako jedno zo štyroch detí sluhu miestneho pána grófa. Dovolili mu ukončiť ľudovú školu, potom musel začať pomáhať kŕmiť hladné rodinné krky. Mohol len snívať o nejakom ďalšom štúdiu. Pán gróf nikdy neodmenil svojich sluhov tak štedro, aby ich deti sa mohli vymaniť spod jeho vplyvu, a nestali sa jeho ďalšími sluhami. V čase jeho mladosti začali duť nové [...]

Paradoxy

06.05.2024

Som obklopený paradoxami, ktorým ani pri najlepšej vôli, ani so zavretými všetkými telesnými otvormi nerozumiem. Médiá tvrdia, že Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli na základe petície podpísanej osemsto osobami. Nedozvedel som sa, koľko bolo medzi osemsto petičnými osobami obyvateľov z tatranských osád, ktorých sa projekt priamo týkal. Všade inde v [...]

Súd za smrť Djindjiča

V Európe atentátnici zabili premiérov Srbska a Švédska

15.05.2024 17:15

Výber útokov na popredných politikov v Európe za posledné roky

Geert Wilders

Wilders oznámil, že dosiahol po polroku dohodu o koaličnej vláde v Holandsku

15.05.2024 17:14

Takmer šesť mesiacov po parlamentných voľbách v Holandsku sa zoskupenie štyroch strán dohodlo na vytvorení vlády.

juraj c. strelec

Atentát na Fica: Na premiéra mal strieľať 71-ročný básnik z Levíc, v minulosti pracoval ako esbéskár

15.05.2024 17:03

Polícia po útoku zadržala muža, ktorý mal strieľať do predsedu vlády Roberta Fica. Podľa zistení Pravdy ide o dôchodcu z Levíc.

svedkovia, Handlová, streľba Fico

Svedkovia: On na neho kričal, aby šiel bližšie, on ho normálne nalákal k sebe a vytiahol pištoľ

15.05.2024 16:47

Premiér išiel k takému pánovi, podať mu ruku a v tom momente na neho vystrelili. Tak videla situáciu jedna z obyvateliek Handlovej.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 235
Celková čítanosť: 844117x
Priemerná čítanosť článkov: 3592x

Autor blogu

Kategórie