Založ si blog

Energetické Kocúrkovo

Zdá sa, že u nás každý robí vždy niečo iné, než na čo je určený. Jedným z príkladov je ÚRSO, ktorý nás už v nedávnej minulosti pobavil návrhom regulácie ceny elektrickej energie podľa výšky ističa. Možno vtedajšiemu šéfovi niekto prezradil, že nové ističe sú oveľa nižšie ako staršie i keď plnia rovnakú funkciu, a tak sa ÚRSO tej revolučnej myšlienky včas pred uskutočnením vzdal. Ale sme sa aspoň pobavili na našom špecifickom folklóre.

ÚRSO nám v médiách oznámilo, že na určenie regulovaných cien energií budeme musieť čakať ešte aspoň dva týždne. Pravdepodobne preto, aby namiesto plnenia jednej zo svojich zákonných činností ako cenový orgán, sa mohol zaoberať vytváraním štatistík týkajúcich sa energetickej chudoby, vychádzajúcich zo súčasných cien energií a určovaním opatrení na ochranu domácností pred energetickou chudobou.

ÚRSO by chcelo stanoviť špeciálne tarify pre domácnosti ohrozené energetickou chudobou. Ja, ako obyčajný občan skôr očakávam, aby ÚRSO ako cenový regulátor stanovil cenu energií a vody reguláciou primeraného zisku, podľa cenového zákona, na nejakej rozumnej hodnote. Tiež očakávam, aby ÚRSO stanovilo, čo sa nemôže zahrnúť do regulovanej ceny energií a vody. Bol by som rád, keby som cez regulovanú cenu energií a vody nemusel podporovať rôzne marketingové nezmysly výrobcov a distribútorov energií a vody, rôzne športové a kultúrne podujatia, športovcov a iné spriaznené osoby výrobcov a distribútorov.

ÚRSO namiesto efektívne regulovanej ceny energií a vody ponúkne bezplatný splátkový kalendár a energetické poradenstvo, asi v mene tých, ktorí to majú v kompetencii.

Tiež namiesto rozumne regulovanej ceny energií navrhuje zaviesť zákaz vypínania dodávok energií a vody počas zimnej sezóny. Neudáva žiadny návrh, kto a kedy uhradí energie za zimu, a tiež si neviem predstaviť prečo predpokladá, že vypínanie v nezimných mesiacoch bude pre občanov prijateľné.

ÚRSO v neposlednom rade mieni zakázať podomový predaj energií. Možno trpím nejakou zrakovou vadou, ale zatiaľ som nikdy nestretol žiadneho predavača s batohom plným elektriny, plynu alebo vody. O to viac ma otravujú telefónny predavači s nacvičenými marketingovými vetami, bez hocijakej znalosti problematiky, ponúkajúci jedinečné balíčky produktov, namiesto ponuky predaja svojho produktu za cenu určenú podľa zákona o cenách, bez nekresťanského primeraného zisku.

Možno by si ÚRSO mal vytiahnuť zbierku našich prísloví a nájsť v nej čo občania potrebujú. Pritom možno natrafí aj na „Švec, vráť sa ku kopytu“.

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Tomáš Drucker, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

03.05.2024 14:40

Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.

parlament, fico

Fico sa zúčastní na mierovom summite. Eštok: Ukrajina potrebuje nepretržitú podporu

03.05.2024 14:14, aktualizované: 14:32

Rusko sa na mierovom summite nezúčastní.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

NATO aj EÚ ostro odsúdili kyberútoky na Česko a Nemecko. Rusko ponesie následky, vyhlásila Baerbocková

03.05.2024 14:00, aktualizované: 14:31

EÚ je odhodlaná využiť celú škálu opatrení, aby odvrátila, odstrašila a odpovedala na ruské nekalé správanie v kyberpriestore," uviedol Borrell.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 816235x
Priemerná čítanosť článkov: 3533x

Autor blogu

Kategórie