Založ si blog

Skvosty prírody

Veverica obyčajná

Najmilejšie zvieratko našich lesov.

Srsť má rozmanitých farieb od sivo ryšavej, cez bledšiu alebo tmavšiu hnedú až po čiernu. Na brušku má bledú, skoro až bielu srsť. Na ušiach má výrazné štetiny.

Dlhý husto osrstený chvost mu dobre poslúži na riadenie letu počas veľmi dlhých skokov zo stromu na strom.

Potravu si vyhľadáva aj na zemi, ale najmä v čase jej prebytku ju aj zahrabáva do zeme, čím pomáha pri rozmnožovaní lesa, lebo ju už asi nenájde pred jej vyklíčením. Pri pohybe po zemi sa občas pre pozorovanie okolia stavia aj na zadné laby, aby mal lepší výhľad.

Pomocou dlhých pazúrov na labkách sa veľmi šikovne a bezpečne pohybuje v korunách stromov, ale aj po ich kmeňoch. Tiež mu nerobí žiaden problém liezť dolu hlavou.

Niekedy, keď zbadáte v blízkosti veverice vranu, tak tá určite čaká na možnosť uchmatnutia vevericou otvoreného alebo olúpaného plodu stromu, keďže sama má ťažko vlastnými silami vyriešiteľný problém s ich olúpaním.

Veverice si buď postavia vlastné hniezdo z konárikov, listov, trávy a machu, alebo využijú opustené vtáčie hniezda, ale aj dutiny stromov.

Hlavnou zložkou ich potravy sú plody stromov a kríkov (orechy, oriešky, semená zo šišiek ihličnanov), ale jedia aj rôzne bobule, hmyz a červíky. Na jar pre rýchle doplnenie vitamínov obľubujú chrumkavú novú trávu, aj čerstvé výhonky stromov a kríkov.

V zime využívajú potravu uskladnenú v čase jej prebytku v lete a na jeseň. V zime sú málo aktívne a obyčajne ju prečkajú v pohodlí svojho obydlia.

Stretnete ich v lesoch, v ktorých rastú stromy a kríky poskytujúce ich uprednostňovanú potravu. Radi využijú aj ponuku vtáčích kŕmidiel.

Najskôr si ich všimnete, keď sa so špecifickým zvukovým prejavom naháňajú na stromoch.

Pre zaručený úspech pri ich pozorovaní je vhodným miestom napríklad aj Warszawský kúpeľný park, kde sa ich vyskytuje ohromné množstvo, pre radosť detí, z ktorých sa niektoré s vevericami poznajú tak dobre, že po zavolaní jej mena pod stromom, si oslovená veverica určite príde pre svoju dennú dávku maškrty.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Pár správ

18.05.2024

Dve správy z tej istej spravodajskej relácie verejnoprávnej televízie: Novovzniknuté ministerstvo športu a cestovania sa po siahodlhom, neúspešnom hľadaní priestorov pre svoju činnosť stane nájomníkom súkromnej investičnej spoločnosti. Vraj dvojkrížové trojkopčie nemá k dispozícii žiadne vhodné priestory, kam by sa mohlo uchýliť. Verejnoprávna televízia údajne už [...]

Skvosty prírody

15.05.2024

Chochlačka vrkočatá Kačicovitý vodný vták, menší ako všeobecne známa kačica divá. Samček je čierno operený na hrudi, hlave a chrbte, s rôznofarebnými kovovými odleskami v oblasti hlavy a krku. Boky a brucho má biele. Samička je operená hnedo, na hrudi, hlave a chrbte tmavšie, na bokoch a bruchu bledšie. Samček aj samička majú sivý zobák s čiernou špicou, výrazné [...]

Márne ilúzie Honťana

10.05.2024

Narodil sa ako jedno zo štyroch detí sluhu miestneho pána grófa. Dovolili mu ukončiť ľudovú školu, potom musel začať pomáhať kŕmiť hladné rodinné krky. Mohol len snívať o nejakom ďalšom štúdiu. Pán gróf nikdy neodmenil svojich sluhov tak štedro, aby ich deti sa mohli vymaniť spod jeho vplyvu, a nestali sa jeho ďalšími sluhami. V čase jeho mladosti začali duť nové [...]

majský

Zomrel známy slovenský podnikateľ Jozef Majský

19.05.2024 19:38, aktualizované: 20:58

Spája sa najmä s kauzami tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia.

atentát Fico nemocnica rooseveltova

Padli prvé tresty. Jeden muž schvaľoval atentát na premiéra, druhý sa vyhrážal ministrovi a poslancom

19.05.2024 18:19, aktualizované: 20:19

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu.

Kaliňák, Šutaj Eštok,  Gašpar

Jednou z verzií vyšetrovania atentátu na Fica je, že útočník nebol osamelým vlkom

19.05.2024 16:38, aktualizované: 17:50

Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach.

Irán, Ebráhím Raísí

Zrútil sa vrtuľník s iránskym prezidentom, záchranári po ňom ďalej pátrajú

19.05.2024 16:04, aktualizované: 21:49

Vrtuľník viezol i ministra zahraničných vecí. Pátranie komplikuje zlé počasie a príchod noci.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 236
Celková čítanosť: 853360x
Priemerná čítanosť článkov: 3616x

Autor blogu

Kategórie