Založ si blog

Okolo Galie

Každoročne sa teším na začiatok najznámejšieho a najväčšieho cyklistického sviatku, sľubujúceho zhruba mesačný jedinečný poznávací zážitok.

Niežeby som bol ortodoxný prívrženec tohto, pre mnohých nudného športu, skôr naopak. Trvalo mi roky pochopiť, prečo pretekár na jednoznačne výhernej pozícii sa musí na nejaký pokyn, ako baránok podriadiť skupinovému záujmu. Počas preteku neustále prebieha hodnotenie priority individuálneho a skupinového záujmu, a konečné rozhodnutie osôb z pozadia pretekov mnohokrát prekvapí nielen mňa.

Neustále ma dojíma, že v súčasnosti panujúcej individualistickej dobe záujem o tento viac skupinový šport pretrváva, a jeho popularita neklesá, skôr naopak.

Mnohokrát tiež obdivujem psychologický boj medzi pretekármi, neraz prinášajúci aj výsledky popierajúce zákony fyziky.

Najviac sa však teším na možnosť prehliadky mnohých krásnych častí Galie z pohodlia domovského kresla, vďaka v súčasnosti dostupnej technike prenosu obrazu a šikovnosti ľudí zabezpečujúcich vysielanie nielen priebehu pretekov, ale aj záberov z krásnych miest v ich okolí.

Je to skoro ako pri osobnom pobyte a pohybe v prírode, všetky chvíle sú neopakovateľné a vždy sa deje niečo nové.

Žiaľ pre mňa je to aj smutná príležitosť každoročne si spomínať na bývalého spolužiaka, cyklisticky nadaného, aktívneho športovca, ktorý neprežil jeden z tréningov, vďaka bezohľadnému egocentrickému vodičovi, u našich západných susedov.

Určite bude zaujímavé sledovať, či a ako sa podarí nášmu doteraz najúspešnejšiemu cyklistovi pri svojom rozlúčkovom preteku vyžehliť svoj šrám z osobného života, ktorý si však nepochybne bude všímať a diskutovať celý cyklistický svet.

Najzaujímavejšie pre mňa bude ale sledovať výmenu cyklistických generácií, nástup nových mladých športovcov s iným prístupom k pretekom a inými, úrovňou podstatne odlišnými výkonmi.

Určite sa mám na čo tešiť.

Pár správ

18.05.2024

Dve správy z tej istej spravodajskej relácie verejnoprávnej televízie: Novovzniknuté ministerstvo športu a cestovania sa po siahodlhom, neúspešnom hľadaní priestorov pre svoju činnosť stane nájomníkom súkromnej investičnej spoločnosti. Vraj dvojkrížové trojkopčie nemá k dispozícii žiadne vhodné priestory, kam by sa mohlo uchýliť. Verejnoprávna televízia údajne už [...]

Skvosty prírody

15.05.2024

Chochlačka vrkočatá Kačicovitý vodný vták, menší ako všeobecne známa kačica divá. Samček je čierno operený na hrudi, hlave a chrbte, s rôznofarebnými kovovými odleskami v oblasti hlavy a krku. Boky a brucho má biele. Samička je operená hnedo, na hrudi, hlave a chrbte tmavšie, na bokoch a bruchu bledšie. Samček aj samička majú sivý zobák s čiernou špicou, výrazné [...]

Márne ilúzie Honťana

10.05.2024

Narodil sa ako jedno zo štyroch detí sluhu miestneho pána grófa. Dovolili mu ukončiť ľudovú školu, potom musel začať pomáhať kŕmiť hladné rodinné krky. Mohol len snívať o nejakom ďalšom štúdiu. Pán gróf nikdy neodmenil svojich sluhov tak štedro, aby ich deti sa mohli vymaniť spod jeho vplyvu, a nestali sa jeho ďalšími sluhami. V čase jeho mladosti začali duť nové [...]

Benjamin Netanjahu / Benny Ganc /

Ganc dal Netanjahuovi ultimátum, požaduje do 8. júna plán pre Gazu

18.05.2024 22:05

Premiér jeho návrhy označil za eufemizmy, ktoré predznamenávajú porážku Izraela.

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 236
Celková čítanosť: 850800x
Priemerná čítanosť článkov: 3605x

Autor blogu

Kategórie