Založ si blog

Skvosty prírody

Syseľ pasienkový

Hlodavec veľkosťou podobný potkanovi.

Tak ako našepkáva aj jeho meno, najvhodnejším životným prostredím pre neho sú pasienky, ale aj iné trávnaté plochy s nízkym porastom, hlavne však musia byť nepreorávané. Intenzívne poľnohospodárstvo s obrábanou pôdou, zmenšujúce trvalé trávnaté plochy, podstatne obmedzuje ich životný priestor.

Syseľ má telo pokryté hnedou srsťou rôznych odtieňov až po sivý. Tmavá srsť na chrbte je fŕkaná fľakmi srsti bledších odtieňov. Srsť má v zime hustejšiu, pĺznucu s príchodom teplých dní.

Na podlhovastej hlave má veľké výrazné oči, obrúbené bledšou srsťou. Na bokoch nosa sa nachádzajú hmatové fúziky. Boky úst tvoria malé váčiky na prenášanie potravy do nory. Na zadnej časti hlavy sú nevýrazne vystupujúce ušká. Má podlhovastý po celej dĺžke rovnako hrubý chvostík.

Šikovné predné labky používa na uchopenie potravy, ale aj na vyhrabávanie podzemných nôr. Pritom si pomáha aj silnými hryzákmi a zadnými labkami presúvajúcimi vyhrabanú zeminu.

Žije v skupinkách rôznej početnosti, od malých až po skupinku pozostávajúcu z niekoľkých stoviek jedincov.

Mláďatá sa rodia v máji až júni.

Najpravdepodobnejšie ho spozorujete stojac na zadných labkách pred vchodom do nory, pozorujúc okolie, podobne ako surikaty v zoologickej záhrade.

Ak sa blíži hocijaký votrelec, či už po zemi alebo vo vzduchu, prenikavo zapíska, upozorniac na nebezpečenstvo aj menej pozorných súkmeňovcov. V nore však zmizne až keď je votrelec nebezpečne blízko.

Potravu sysľa tvoria časti rastlín, ich semená, hmyz a červíky. Obvinenia o ich škodlivosti pre poľnohospodárstvo sa zdajú len ničím nepodloženým výmyslom.

Syseľ je zimný spáč. Prespí obyčajne od októbra do marca. Na zimu si nerobí zásoby potravy, preto sa musí do jesene poriadne vykŕmiť. Zimu prežíva vďaka dostatočnej zásobe podkožného tuku.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Rómske deti / Rómovia / Róm /

Prieskum: Žiaci z marginalizovaných rómskych komunít by sa podľa 60 % Slovákov mali vzdelávať oddelene

05.05.2024 20:02

Prieskum CEEV Živica a Teach bol uskutočnený v spolupráci s prieskumnou agentúrou Focus vo februári 2024 na vzorke 1025 respondentov.

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 821569x
Priemerná čítanosť článkov: 3541x

Autor blogu

Kategórie