Založ si blog

Šetrenie?

Rýchla rota jedného stredoslovenského samosprávneho kraja, nastúpená pred médiá za účelom samochvály, oznámila žatvu úspechu, dosiahnutého menším kúrením a svietením. Za ostatné mesiace vraj ušetrili milión euro. Chvályhodný čin, dosiahnutý z donútenia nepriamym predajom slovenských energií cez zahraničných príživníkov.

Dúfajme, že skúsenosti zo šetrenia predražených energií rozšíria aj na všetky ostatné oblasti svojej činnosti a spotreby, vytvoriac podmienky na výnimočne úspešný rozvoj kraja, ako vzoru pre všetky ostatné.

Pozerajúc sa z druhej strany mince sa vynára otázka, ako mohol občanmi volený orgán predtým dlhodobo spravovať zverený majetok tak nezodpovedne, že z donútenia bolo možné dosiahnuť za pár mesiacov ospevovanú úsporu. Jeden by si možno myslel, že vyplakávanie tých istých ľudí pred médiami o nemožnosti plnenia svojich základných funkcií pre nedostatok financií a ospevovanie úspechov v šetrení je akosi protirečivé.

Mimochodom plytvanie pri správe zvereného majetku, pokiaľ viem, podlieha aj určitej trestnoprávnej zodpovednosti.

Určite by bolo zaujímavé, keby sa nejaký naozaj nestranný orgán bližšie pozrel na hospodárnosť činnosti všetkých plačúcich žiadateľov o hocijakú štátnu podporu. Pravdepodobne by ich bolo veľmi málo úspešných.

Keby sa dodávatelia a predavači neriadili heslom „z cudzieho krv netečie“ a odbúrali by všetky nezmyselné vedľajšie a súkromné náklady, aj ceny tovarov a služieb by mohli možno byť prijateľné pre všetkých. Žiaľ súčasná ideológia a propaganda neobdivuje šetriacich, ale len tých, ktorí podporujú pyšnú, egoistickú, spotrebnú spoločnosť, za hocijakú cenu.

Nový fenomén permanentnej predvolebnej kampane však nerešpektuje žiadne logické ani prírodné zákony. Takže ešte dlho budeme musieť obdivovať mediálne predstavenia rôznych rýchlych rôt, a o normálnej šetrnej spoločnosti budeme môcť len ďalej rojčiť.

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

nôž, krv, zranenie

Zradikalizovaný mladík pobodal muža v Perthe, austrálska polícia ho zastrelila

05.05.2024 06:22

Polícia na západe Austrálie zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu.

Czech Republic V4

Babiš s ruskými vlajočkami na lícach a nevydarený náhradník exministerky. Strelila si Fialova vláda až tri rýchle vlastné góly?

05.05.2024 06:00

Europoslanec sa hanbí za predvolebnú antikampaň svojich straníckych kolegov a dianie okolo odvolania ministerky vyzerá ako politická tragikomédia.

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu skomplikoval požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Po sobotňajšej nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 820455x
Priemerná čítanosť článkov: 3536x

Autor blogu

Kategórie