Založ si blog

Posilňovanie demokracie

Demokraciu musíme v čase krízy brániť a posilňovať, vyhlásila šípková Ruženka na spojovacou technikou sprostredkovanom zhromaždení za demokraciu.

Nič proti jej posilňovaniu, dokonca si myslím, že by sa mala posilňovať aj mimo časov krízy. Len ak niečo chceme posilňovať, musíme to najprv mať.

Aby bola v dvojkrížovom trojkopčí skutočná občianska demokracia pre všetkých, musí sa najprv vytvoriť. Totalitná diskriminácia ostatných občanov viacerými politickými stranami, snívajúcimi sa len o prístupe k válovu, tváriacimi sa starať o potreby občanov len v čase predvolebnej kampane, nie je asi tá demokracia, ktorú treba posilňovať.

Demokraciou nie je ani obsadzovanie všetkých vedúcich funkcií v štátnom aparáte a v štátnych podnikoch neodbornými straníkmi, namiesto obsadzovania na základe výberových konaní podľa vopred určených, hodnotiteľných kritérií, medzi ktorými by nikdy nemala byť stranícka, ideologická, rasová príslušnosť, ani sexuálna orientácia, otvorene ani skryto.

Možno stačí zodpovedným orgánom začať čítať ústavu a začať konať bez očakávania ďalšej výzvy, prehodnotiť zhodu zákonov s ústavou, najmä tých volebných, a konať s princípmi skutočnej demokracie.

Ústava by mala byť určite doplnená o účinné ustanovenia na odvolanie zástupcov ľudu v prípade nemožnosti alebo neochoty ich činnosti, samozrejme nie nimi samými.

S demokraciu nemá nič spoločné ani možná nečinnosť straníckeho košiara v zákonodarstve, na základe vlastného rozhodnutia, nahradená straníckym predvolebným divadlom, ktoré našťastie už muselo dočasne vynechať obvyklé koalično-opozičné predstavenie.

Súhlasím so šípkovou Ruženkou, že sa musí robiť viac pre posilnenie demokracie doma. Dokonca by som povedal, že nech si každý zametá pred vlastným prahom a nestará sa o to či má sused alebo aj niekto vzdialenejší zametené.

Je najvyšší čas začať účinne riešiť postavenie počerných občanov v spoločnosti. Pochybujem, že demokratická cesta vedie vytváraním nových get napomáhajúcim ich ďalšiemu vyčleňovaniu zo spoločnosti, namiesto vytvárania nediskriminačných, účinne kontrolovaných možností ich zamestnania.

Takže hurá! Vybudujme skutočnú demokraciu pre všetkých a posilňujme ju. Lenže ako, keď nemáme ju od koho odpozorovať. Všade na zemeguli je len totalita politických strán, akurát sa mení od krajiny ku krajine ich počet. Možno pre začiatok stačí začať celospoločenskú diskusiu, aj s účasťou nestraníkov o tom, kade a ako ďalej.

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Matthias Ecke

Skupina útočníkov napadla a zranila europoslanca SPD Eckeho. Museli ho operovať

04.05.2024 17:39

Krajinskí predsedovia SPD uviedli, že útok je varovným signálom pre všetkých v Nemecku a známkou toho, že stúpenci krajnej pravice sú už celkom bez zábran.

Irán / Vojnová loď /

Iránska vojenská loď Šahíd Mahdaví prekročila prvýkrát rovník

04.05.2024 17:28

Je to údajne prvýkrát, čo Irán vyslal loď svojho námorníctva na takúto diaľkovú misiu.

Eurovoľby 2024

Strany môžu na kampaň v eurovoľbách minúť najviac tri milióny eur

04.05.2024 16:13

Pri volebnej koalícii platí tento limit zvlášť pre každú stranu.

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca diktátora Kima sa stala hitom TikToku. Skladba má nové, alarmujúce posolstvo

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Nie je to prvá pieseň venovaná Kimovi, je tu ale viditeľný odklon v použitom jazyku a slovníku.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 819449x
Priemerná čítanosť článkov: 3532x

Autor blogu

Kategórie