Založ si blog

Šetrenie?

Rýchla rota jedného stredoslovenského samosprávneho kraja, nastúpená pred médiá za účelom samochvály, oznámila žatvu úspechu, dosiahnutého menším kúrením a svietením. Za ostatné mesiace vraj ušetrili milión euro. Chvályhodný čin, dosiahnutý z donútenia nepriamym predajom slovenských energií cez zahraničných príživníkov.

Dúfajme, že skúsenosti zo šetrenia predražených energií rozšíria aj na všetky ostatné oblasti svojej činnosti a spotreby, vytvoriac podmienky na výnimočne úspešný rozvoj kraja, ako vzoru pre všetky ostatné.

Pozerajúc sa z druhej strany mince sa vynára otázka, ako mohol občanmi volený orgán predtým dlhodobo spravovať zverený majetok tak nezodpovedne, že z donútenia bolo možné dosiahnuť za pár mesiacov ospevovanú úsporu. Jeden by si možno myslel, že vyplakávanie tých istých ľudí pred médiami o nemožnosti plnenia svojich základných funkcií pre nedostatok financií a ospevovanie úspechov v šetrení je akosi protirečivé.

Mimochodom plytvanie pri správe zvereného majetku, pokiaľ viem, podlieha aj určitej trestnoprávnej zodpovednosti.

Určite by bolo zaujímavé, keby sa nejaký naozaj nestranný orgán bližšie pozrel na hospodárnosť činnosti všetkých plačúcich žiadateľov o hocijakú štátnu podporu. Pravdepodobne by ich bolo veľmi málo úspešných.

Keby sa dodávatelia a predavači neriadili heslom „z cudzieho krv netečie“ a odbúrali by všetky nezmyselné vedľajšie a súkromné náklady, aj ceny tovarov a služieb by mohli možno byť prijateľné pre všetkých. Žiaľ súčasná ideológia a propaganda neobdivuje šetriacich, ale len tých, ktorí podporujú pyšnú, egoistickú, spotrebnú spoločnosť, za hocijakú cenu.

Nový fenomén permanentnej predvolebnej kampane však nerešpektuje žiadne logické ani prírodné zákony. Takže ešte dlho budeme musieť obdivovať mediálne predstavenia rôznych rýchlych rôt, a o normálnej šetrnej spoločnosti budeme môcť len ďalej rojčiť.

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 229
Celková čítanosť: 798971x
Priemerná čítanosť článkov: 3489x

Autor blogu

Kategórie