Založ si blog

Regulácia cien

Marťania by si mysleli, že regulovaná cena určená cenovým regulačným orgánom má zabrániť jánošíkovským firmám, zneužitím neexistujúceho alebo politickou propagandou ovplyvneného trhu, zahrnúť do ceny, v súlade so zákonom o cenách neprimeraný primeraný zisk od buka až do modrého neba.

Mimozemšťan by si myslel, že v cene stanovanej podľa cenového zákona je primeraný zisk umožnený rozhodnutím regulačného orgánu naozaj odôvodnený a primeraný, a nie kdesi na polceste do modrého neba.

Západoslovenský dodávateľ elektriny ma presvedčil, že moje mimozemské myslenie výrazne zaostáva za jeho pozemským.

Oznámil mi, že môžem odoberať elektrinu aj za cenu nepodliehajúcu cenovej regulácii. Že vraj to je výhodné, keď trhová cena je nižšia ako regulovaná cena. Bol by som zvedavý, ako môže byť primeraný zisk zahrnutý do regulovanej ceny primeraný, keď je vyšší ako primeraný zisk zahrnutý do neregulovanej ceny.

Vraj mám deväť mesiacov pred dodávkou za cenu nepodliehajúcu cenovej regulácii vystúpiť z regulovaného segmentu, a uzatvoriť novú zmluvu na dodávky za neregulovanú cenu. Predpokladám samozrejme, že v čase uzatvárania zmluvy mi dodávateľ nebude schopný prezradiť, aká bude neregulovaná cena, a nebude znášať žiadne záväzky týkajúce sa udržania dohodnutej ceny počas obdobia platnosti zmluvy. Za takýchto podmienok voľakedy kolotočiari predávali takzvanú mačku vo vreci na jarmokoch.

Dodávateľ samozrejme určite rozšíri kapacity svojich zákazníckych stredísk, aby odberatelia bažiaci po energii so skutočne primeraným neregulovaným ziskom nemuseli neprimerane dlho čakať na vybavenie súvisiacej administratívy.

Ja snívam o tom, že dodávateľ energií nezahrnie do regulovanej ceny so skutočne primeraným ziskom aj náklady na informovania odberateľov o možnosti využitia neregulovanej ceny a všetky náklady na administratívu súvisiacu s dodávkami energie za neregulovanú cenu.

Ale úplne nedočkavo rojčím po tom, aby stranícky zástupcovia ľudu si konečne všimli takzvaný primeraný zisk v cenovom zákone, ktorý je možno len niekomu a len v niektorých prípadoch primeraný, väčšine a vo väčšine prípadov asi nie, a nahradili ho niečím jednoznačným. Pokiaľ cenový zákon existuje len na ideologicko-propagandistické klamanie mimozemšťanov o existencii primeranej ceny s primeraným ziskom v dvojkrížovom trojkopčí, možno zrušenie takéhoto zavádzajúceho zákona by mohlo byť prvým krôčikom v rámci upratovania Augiášovho stranícko-demokratického chlieva.

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Izrael, holokaust

Netanjahu: V prípade potreby sa ubránime aj sami. Je to poučenie z holokaustu

06.05.2024 06:07

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu odmietol nátlak medzinárodného spoločenstva, ktoré žiada pozastavenie vojnového ťaženia v Pásme Gazy.

čína, Rusko, Nemecko

Terčom sú Ukrajina a Taiwan. Učia sa Čína a Rusko, ako spolu bojovať v kyberpriestore?

06.05.2024 06:00

Experti naznačujú, že v kyberpriestore vidia spoluprácu Pekingu a Moskvy. Ukrajina a Taiwan s tým majú skúsenosti.

Jozef Štajer, exstarosta, Telgárt

Záhadná abdikácia starostu v Telgárte: Náhle odišiel a zanechal po sebe len list

06.05.2024 06:00

Mal toho „plné zuby“? Kontajnerové mestečko v Telgárte, kde od novembra žije viac ako stovka osadníkov, má stále problémy. Práve to by mal byť dôvod, prečo starosta odstúpil.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 822938x
Priemerná čítanosť článkov: 3547x

Autor blogu

Kategórie