Založ si blog

Skvosty prírody

Potápka chochlatá

Farbami hýriaci, vo vodnom prostredí žijúci vták. Ja som ho okrem preletov nikdy zatiaľ nespozoroval mimo jeho vodného kráľovstva.

Má špicatý kopijovitý zobák, vhodný na lov potravy. Telo má podlhovasté, hlavu posadenú na tenkom dlhšom krku. Má výrazné červené oči.

Na hlave má dlhšie čierne perie, v kľude pripomínajúce rožky. Tvárovú časť a spodok tela má bledosivo operenú, chrbát hnedočierne. Na krku má typický golierik s farbou prelínajúcou od bledosivej, cez hrdzavohnedú až po čiernu.

Tak ako aj jeho meno napovedá, je výborným potápačom, pod hladinou vydrží aj niekoľko minút, pričom sa potopí do hĺbky až pár desiatok metrov.

Najkrajším zážitkom pri ich pozorovaní je vidieť ich svadobný tanec. Pri ňom samec aj samička našuchoria čiapočku tak, že už pripomína skôr korunku a zároveň výrazne roztiahnu svoje golieriky. Potom plávajúc na jednom mieste zoči voči vykonávajú skoro zrkadlové pohyby krkom a hlavami, nakoniec sa oprú vzájomne hruďami a takto vyplávajú skoro do vztýčenej polohy. Celý tanec sprevádzajú svojimi typickými zvukmi.

Hniezdo si stavajú z vodných rastlín v podobe plávajúceho ostrovčeka s miskovitým hniezdiskom, alebo je hniezdo posadené na dne v plytkej vode.

Samček sa vzorne stará o samičku a mláďatá donáškou potravy priamo na hniezdo.

Mláďatá majú maskovacie operenie hlavy, čiernobielo pruhované, skoro ako malí trestanci, naviac ich hlávky zdobia aj červené odstrašujúce škvrny.

Veľmi radi využívajú rodičovskú taxislužbu. Často môžete vidieť vytŕčať ich prúžkované hlavičky spod pohodlia a bezpečia krídla plávajúceho rodiča. Keď nie sú unavené, plávajú aj samostatne, ale pri hocijakom nebezpečí sa vždy radi vrátia na bezpečný rodičovský chrbát.

Živia sa najmä drobnými rybkami, ale určite si neodoprú ani iné menšie lahodné vodné živočíchy.

U nás ich môžete spozorovať celoročne na väčších vodných plochách s porastom vodných rastlín, akurát v zime putujú na nezamŕzajúce vodné plochy.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Zuzana Dolinková / Robert Fico /

Dvestomiliónová injekcia pre nemocnice má vyriešiť ich nekončiace dlhy. Dolinková však nastavila pravidlá

03.05.2024 10:00

Ústavné zdravotnícke zariadenia sú zadlžené natoľko, že čelia žalobe Európskej komisie pred Európskym súdnym dvorom za neskoré platby.

Niger / Rusko /

Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily

03.05.2024 09:07

Krok ruskej armády stavia americké a ruské jednotky do tesnej blízkosti v čase, keď sa vojenská a diplomatická rivalita oboch krajín čoraz viac vyostruje v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Jekaterina Sobjanukova

Najbohatšia poslankyňa označila nezamestnaných Rusov za červy a rada by ich videla v pracovných táboroch

03.05.2024 08:00

Jelena Sobkaňuková tvrdí, že veľa ľudí nechce robiť. Bola preto zvedavá, čo si myslia ostatní poslanci o táboroch smutne známych zo Stalinovho obdobia.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 815795x
Priemerná čítanosť článkov: 3532x

Autor blogu

Kategórie