Založ si blog

Vojny

Žiaľ vojny pre rôzne historické aj hystericky vymyslené krivdy boli odkedy ľudstvu nie je umožnené určitými osobami na ne zabudnúť. Našťastie sa našlo aj niekoľko skoro večných rivalov, ktorým sa to už podarilo, dúfajme, že nie len dočasne.

Na škodu celého ľudstva však existuje ešte mnoho militantov, ktorí pre svoje zištné ciele budú podporovať každý konflikt, na ktorom sa dá zarobiť, či už finančne alebo aj zvýšením popularity.

Horšie je, že novinári sa servilne prispôsobujú prianiu militantov a preberajú slovník aktuálne obdivovanej strany sporu, a bez hocijakej účasti na predmete sporu alebo znalosti jeho východísk poslušne označujú podľa smeru vetra jednu stranu za teroristu a druhú za obrancu vlastných práv, namiesto toho aby pravdivo informovali o vojenských zverstvách všetkých bojujúcich strán a to nielen na bojisku, ale hlavne v oblastiach obývaných civilnými osobami, ktoré obyčajne nechcú mať s vojnou nič spoločné.

Ako Newton povedal, každá akcia vyvoláva reakciu. Reakcia však môže byť rôzna. Keby niektorá zo sporiacich sa strán našla odvahu a vzdala sa jednostranne do nekonečna pokračujúceho živenia vatry reťazca vzájomných sporov, pri ktorých už nikto nevie, kedy vznikol ten prvý a čo bolo jeho príčinou, možno by sa mnohé z nich dali ukončiť mierovým podaním rúk. Žiadna zo strán by sa už nemusela dožadovať riešenia konfliktov v súčasnosti dosť kritizovanou svetovou organizáciou, na znevažovanie a znemožňovanie činnosti ktorej sa nečinne prizerali, a mlčali, keď sa v rámci nej zavádzali najsilnejšími kohútmi na smetisku zemegule postupy, znemožňujúce právom veta prijatie hocijakých účinných postupov a opatrení na ukončenie vojnových sporov.

Zostane asi len snom očakávať zmenu myslenia osôb riadiacich a ovplyvňujúcich každodenný život vo vojnou postihnutých alebo ohrozovaných krajinách, je však úplne pravdivé tvrdenie najkresťanskejšieho Františka, že žiadna vojna nemá víťazov a v každej vojne sú všetci len porazení, najmä však tí, čo sa v nej ocitnú nie z vlastnej vôle.

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu, na mieste je polícia

03.05.2024 10:35

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

Zuzana Dolinková / Robert Fico /

Dvestomiliónová injekcia pre nemocnice má vyriešiť ich nekončiace dlhy. Dolinková však nastavila pravidlá

03.05.2024 10:00

Ústavné zdravotnícke zariadenia sú zadlžené natoľko, že čelia žalobe Európskej komisie pred Európskym súdnym dvorom za neskoré platby.

Niger / Rusko /

Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily

03.05.2024 09:07

Krok ruskej armády stavia americké a ruské jednotky do tesnej blízkosti v čase, keď sa vojenská a diplomatická rivalita oboch krajín čoraz viac vyostruje v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 815816x
Priemerná čítanosť článkov: 3532x

Autor blogu

Kategórie