Založ si blog

Skvosty prírody

Veverica obyčajná

Najmilejšie zvieratko našich lesov.

Srsť má rozmanitých farieb od sivo ryšavej, cez bledšiu alebo tmavšiu hnedú až po čiernu. Na brušku má bledú, skoro až bielu srsť. Na ušiach má výrazné štetiny.

Dlhý husto osrstený chvost mu dobre poslúži na riadenie letu počas veľmi dlhých skokov zo stromu na strom.

Potravu si vyhľadáva aj na zemi, ale najmä v čase jej prebytku ju aj zahrabáva do zeme, čím pomáha pri rozmnožovaní lesa, lebo ju už asi nenájde pred jej vyklíčením. Pri pohybe po zemi sa občas pre pozorovanie okolia stavia aj na zadné laby, aby mal lepší výhľad.

Pomocou dlhých pazúrov na labkách sa veľmi šikovne a bezpečne pohybuje v korunách stromov, ale aj po ich kmeňoch. Tiež mu nerobí žiaden problém liezť dolu hlavou.

Niekedy, keď zbadáte v blízkosti veverice vranu, tak tá určite čaká na možnosť uchmatnutia vevericou otvoreného alebo olúpaného plodu stromu, keďže sama má ťažko vlastnými silami vyriešiteľný problém s ich olúpaním.

Veverice si buď postavia vlastné hniezdo z konárikov, listov, trávy a machu, alebo využijú opustené vtáčie hniezda, ale aj dutiny stromov.

Hlavnou zložkou ich potravy sú plody stromov a kríkov (orechy, oriešky, semená zo šišiek ihličnanov), ale jedia aj rôzne bobule, hmyz a červíky. Na jar pre rýchle doplnenie vitamínov obľubujú chrumkavú novú trávu, aj čerstvé výhonky stromov a kríkov.

V zime využívajú potravu uskladnenú v čase jej prebytku v lete a na jeseň. V zime sú málo aktívne a obyčajne ju prečkajú v pohodlí svojho obydlia.

Stretnete ich v lesoch, v ktorých rastú stromy a kríky poskytujúce ich uprednostňovanú potravu. Radi využijú aj ponuku vtáčích kŕmidiel.

Najskôr si ich všimnete, keď sa so špecifickým zvukovým prejavom naháňajú na stromoch.

Pre zaručený úspech pri ich pozorovaní je vhodným miestom napríklad aj Warszawský kúpeľný park, kde sa ich vyskytuje ohromné množstvo, pre radosť detí, z ktorých sa niektoré s vevericami poznajú tak dobre, že po zavolaní jej mena pod stromom, si oslovená veverica určite príde pre svoju dennú dávku maškrty.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Paradoxy

06.05.2024

Som obklopený paradoxami, ktorým ani pri najlepšej vôli, ani so zavretými všetkými telesnými otvormi nerozumiem. Médiá tvrdia, že Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli na základe petície podpísanej osemsto osobami. Nedozvedel som sa, koľko bolo medzi osemsto petičnými osobami obyvateľov z tatranských osád, ktorých sa projekt priamo týkal. Všade inde v [...]

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Volodymyr Zelenskyj

Oligarcha, ktorý podporoval Zelenského, je podozrivý z prípravy vraždy

08.05.2024 22:04

Vlani Kolomojskému urobili domovú prehliadku a vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť.

Boeing 747

A opäť Boeing. Stroju sa pri pristávaní nevysunul predok podvozku

08.05.2024 21:18

Nikomu sa nič nestalo, nehodu ale vyšetruje turecké ministerstvo dopravy.

plenkovič

Chorvátsku bude vládnuť aj krajná pravica. Plenkovič sa dohodol s Penavom

08.05.2024 20:40

Hnutie za vlasť povedie ministerstvo poľnohospodárstva a aj nové ministerstvo demografie.

petr pavel

Rusko rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová, uviedol Pavel a citoval Havla

08.05.2024 19:43

Vojnu na Ukrajine označil český prezident za ťažkú skúšku nielen pre Európu.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 233
Celková čítanosť: 828644x
Priemerná čítanosť článkov: 3556x

Autor blogu

Kategórie