Založ si blog

Okolo Galie

Každoročne sa teším na začiatok najznámejšieho a najväčšieho cyklistického sviatku, sľubujúceho zhruba mesačný jedinečný poznávací zážitok.

Niežeby som bol ortodoxný prívrženec tohto, pre mnohých nudného športu, skôr naopak. Trvalo mi roky pochopiť, prečo pretekár na jednoznačne výhernej pozícii sa musí na nejaký pokyn, ako baránok podriadiť skupinovému záujmu. Počas preteku neustále prebieha hodnotenie priority individuálneho a skupinového záujmu, a konečné rozhodnutie osôb z pozadia pretekov mnohokrát prekvapí nielen mňa.

Neustále ma dojíma, že v súčasnosti panujúcej individualistickej dobe záujem o tento viac skupinový šport pretrváva, a jeho popularita neklesá, skôr naopak.

Mnohokrát tiež obdivujem psychologický boj medzi pretekármi, neraz prinášajúci aj výsledky popierajúce zákony fyziky.

Najviac sa však teším na možnosť prehliadky mnohých krásnych častí Galie z pohodlia domovského kresla, vďaka v súčasnosti dostupnej technike prenosu obrazu a šikovnosti ľudí zabezpečujúcich vysielanie nielen priebehu pretekov, ale aj záberov z krásnych miest v ich okolí.

Je to skoro ako pri osobnom pobyte a pohybe v prírode, všetky chvíle sú neopakovateľné a vždy sa deje niečo nové.

Žiaľ pre mňa je to aj smutná príležitosť každoročne si spomínať na bývalého spolužiaka, cyklisticky nadaného, aktívneho športovca, ktorý neprežil jeden z tréningov, vďaka bezohľadnému egocentrickému vodičovi, u našich západných susedov.

Určite bude zaujímavé sledovať, či a ako sa podarí nášmu doteraz najúspešnejšiemu cyklistovi pri svojom rozlúčkovom preteku vyžehliť svoj šrám z osobného života, ktorý si však nepochybne bude všímať a diskutovať celý cyklistický svet.

Najzaujímavejšie pre mňa bude ale sledovať výmenu cyklistických generácií, nástup nových mladých športovcov s iným prístupom k pretekom a inými, úrovňou podstatne odlišnými výkonmi.

Určite sa mám na čo tešiť.

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Rómske deti / Rómovia / Róm /

Prieskum: Žiaci z marginalizovaných rómskych komunít by sa podľa 60 % Slovákov mali vzdelávať oddelene

05.05.2024 20:02

Prieskum CEEV Živica a Teach bol uskutočnený v spolupráci s prieskumnou agentúrou Focus vo februári 2024 na vzorke 1025 respondentov.

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 821570x
Priemerná čítanosť článkov: 3541x

Autor blogu

Kategórie