Založ si blog

Skvosty prírody

Rybárik riečny

Jeden z našich najkrajšie sfarbených vtáčikov. O niečo väčší ako vrabec. Kapucňu a fráčik tmavomodrý, s bledšie modrými škvrnami, na krku biely šálik, spodné oblečenie tmavo oranžové.

Dlhý čierny zobák lovca, krátky chvostík, kratučké nôžky, čím niekedy pripomína tučniačika.

Stretnúť ho môžete pri stojatých aj tečúcich vodách.

Obyčajne vysedáva na kríkoch vedľa vody, suchých konároch nad vodou alebo na starých pňoch vo vode.

I keď je výrazne farebný, vzhľadom na veľkosť si ho ťažko náhodne všimnete. Stačí však počúvať, a svojím jedinečným hlasovým prejavom nechtiac upozorňuje na svoju prítomnosť.

Je veľmi plachý a ťažko sa k nemu približuje.

Živí sa hlavne malými rybkami, zriedkavejšie obojživelníkmi alebo chrobákmi.

Počas lovu sedí na konári nad hladinou, po spozorovaní koristi sa strmhlav vrhá za ňou do vody. Veľmi zriedka sa vznáša na jednom mieste vo vzduchu nad vodnou hladinou, s nasledujúcim strmhlavým útokom na koriť vo vode.

Hniezdi v norách, ktoré si hĺbi v strmých brehoch s mäkšou pôdou hrabaním a dolovaním pomocou zobáka. Dvakrát do roka vychová päť až sedem potomkov.

Čas starostlivosti o potomkov je asi aj najvhodnejším časom na ich pozorovanie, keďže sú plne zaujatí obstarávaním potravy pre dorast.

V zime od nás neodlietajú. Najťažším obdobím pre ich úspešné prežitie sú dlhodobé silné mrazy. Našťastie doteraz ich vždy prežil dostatočný počet. Nie náhodou ho naši západní susedia volajú ledňáček a južní jégmadár.

Paradoxne globálne otepľovanie im uľahčí zimné prežívanie. Žiaľ vymieranie života v prehriatych vodách a vysychanie čoraz väčších tokov a jazier bude pre nich obrovskou skúškou prispôsobivosti nepriaznivým zmenám ich prirodzeného životného prostredia.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 802094x
Priemerná čítanosť článkov: 3487x

Autor blogu

Kategórie