Založ si blog

Obroda železníc

Dvojkrížové trojkopčie sa vraj zaviazalo v rámci EÚ dosiahnuť presun tridsiatich percent dopravy z ciest na železnice do roku 2030.

Nezostáva nič iné, len takýto ambiciózny cieľ obdivovať. Sedem rokov do realizácie stanoveného cieľa je však veľmi krátka doba, najmä vzhľadom na dlhodobé nedostatočné financovanie železničného sektora a najmä železničnej infraštruktúry.

Bývalý šermujúci minister zo Žitného ostrova, za výdatnej pomoci potulného múzejníka, naháňal len nápisy na železničných staniciach a zastávkach v jazyku národnostných menšín, počet lavičiek, počet a vyprázdňovanie smetných košov, odstraňovanie grafitov a podobné malichernosti, ktoré si nevyžadovali ďalšie dodatočné financie, čomu sa prirodzene čudovali aj ministerstvá a železnice okolitých krajín, ktoré vtedy masívne modernizovali svoje železnice, využitím všetkých dostupných európskych fondov.

Železničná infraštruktúra dvojkrížového trojkopčia ešte na značnej časti medzinárodných koridorov nedosahuje ani EÚ a medzinárodnými dohodami určené parametre, vôbec už nehovoriac o ostatných tratiach, ktorých konkurencieschopnosť voči cestnej doprave je len iluzórna.

V nákladnej doprave sa po železnici už aj v súčasnosti dopravuje väčšina tovarov vhodných pre dopravu po nej. Jedná sa najmä o kontajnery, drevo, uhlie, rudu, stavebné hmoty, palivá a podobné hromadné substráty.

Pokiaľ by železničná nákladná doprava chcela opäť prebrať aj dopravu ďalších druhov tovarov z ciest, asi by musela sama začať s pre zákazníka pohodlnou dopravou z domu do domu, pomocou vlastných cestných vozidiel a zabezpečením potrebnej prekládky, a to všetko za konkurencieschopnú cenu.

Pokiaľ by chceli železnice dosiahnuť presun osobnej dopravy z ciest, museli by asi dosiahnuť prijateľné pohodlie cestovania a najmä časovo výrazne rýchlejšiu dopravu voči cestnej, pri celkovej cene dopravy porovnateľne nižšej ako pri cestnej.

Pri neexistencii národného dlhodobého strategického plánu rozvoja železníc, nemenného v závislosti od výsledkov straníckych volieb, určujúceho aj konkurencieschopné parametre infraštruktúry a železničných vozidiel, pri neexistujúcich vykonávacích plánoch, založených na dlhodobom strategickom pláne a nezabezpečení reálne potrebných financií na realizáciu týchto plánov, žiaľ dvojkrížovému trojkopčiu a jej železniciam nezostáva nič iné, ako naďalej snívať svoj sen o presune časti dopravy z ciest na železnice.

Držím palce ministerstvu dopravy a železniciam, aby ma prekvapili, a svoj cieľ napriek mojim pochybnostiam včas dosiahli.

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

Ako prežiť?

12.04.2024

Som vždy nesmierne prekvapený, keď straníci zo svorky štekajúcej na nikoho si nevšímajúcu karavánu začnú vyplakávať o straníckej výmene všetkých rozhodujúcich kádrov po voľbách, na vlastný obraz karavány, tiež o papalášstve, trafikách, rodinkárstve a podobných straníckych manieroch. Neinformovane sa však môžu tváriť len tí členovia najprogresívnejšie sa [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 08:34

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 228
Celková čítanosť: 785258x
Priemerná čítanosť článkov: 3444x

Autor blogu

Kategórie