Založ si blog

Čo covid dal a vzal

Uralský cestovateľ na začiatku špeciálnej operácie prehlásil, že svet už nikdy nebude taký, aký bol pred ňou. Určite bude mať pravdu. Aj menej hrozné udalosti v nás zanechávajú trvalé psychické následky.

Ľudia sa vplyvom covidu znateľne zmenili. Menej sa usmievajú a svojim chovaním sa snažia brániť hocijakému styku a zblíženiu s druhými. Na zastávke hromadnej dopravy sa mlčiace, neprístupne sa tváriace osoby, baviace sa maximálne so svojím mobilom, snažia dodržiavať vzájomnú covidovú vzdialenosť, aj keď už hrozba nákazy je veľmi malá.

V prostriedkoch hromadnej dopravy uprednostňujú ako spolusediaceho radšej svoju batožinu, a tvária sa, akoby vedľa nich stojaci spolucestujúci ani neexistovali.

Kašeľ alebo vyfúkanie nosa automaticky vyvoláva podozrievavé, znechutené pohľady okolia, aj keď dôvodom zväčša môže byť obyčajná alergia, či už sezónna alebo zo znečisteného prostredia.

Ľudia si pozorne všímajú všetky, hoci aj drobné prejavy zmeny svojho zdravotného stavu, a väčšina z nich na ne reaguje s obavami, mnohokrát väčšími, ako je potrebné. Strach z nich sa znásobuje aj z neistoty dostupnosti prípadne potrebnej zdravotnej starostlivosti.

Priateľské stretnutia kolegov a kamarátov sa akosi vytratili. Určite bude trvať roky, kým sa obnovia bez obáv o zdravie zúčastňujúcich sa, ak vôbec.

Zdá sa, že covidové problémy leteckej dopravy boli naozaj len dočasné. Túžba ľudí cestovať hocikam po zemeguli je asi oveľa väčšia ako obavy z možnej nákazy. Pri každodennom rannom pohľade z mojich okien, pri dobrej viditeľnosti, vždy znovu narátam viac ako desať lietadiel na mne viditeľnej časti oblohy. Okrem ton exhalátov zhoršujúcich životné prostredie, sa opäť vytvárajú výborné podmienky na rýchle šírenie hocijakej novej nákazy po celom svete.

Dôsledky covidu vo forme trieštenia spoločnosti, narušenia súdržnosti, minimalizácie spoločných aktivít ľudí určite privítali najmä tí, čo neradi vidia jednotný názor občanov na spoločné problémy a ich solidaritu.

Nezostáva mi nič iné, ako si zvyknúť na covidom zmenenú spoločnosť, a snívať o opätovnom zblížení občanov, aj keď to už nikdy nebude také ako pred ním.

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 229
Celková čítanosť: 798955x
Priemerná čítanosť článkov: 3489x

Autor blogu

Kategórie