Založ si blog

Zvieracie trampoty

Mami, oci, na Vianoce by som chcel také malé, chutnučké, ťarbavé šteniatko, hovorí nejedno panelákové dieťa, pravdepodobne aj z nedostatku iného zaujímavého vyžitia. Obyčajne nasleduje rodinná porada o tom, kto sa bude o psíka starať a chodiť s ním von. Aj rodičia si spomenú len na krásne chvíle z detstva, so šteniatkom niekde na dedine, a tak sa pod stromčekom objaví očakávaný psík. Sprvu všetci, a neskôr už iba rodičia sa stávajú otrokmi psa na nasledujúce desaťročie.

Nevyučené šteniatko začne kadiť a cikať najprv hocikde v byte, neskôr na ním samým vybranom mieste. Aj zúbky treba začať cvičiť, začnú sa strácať papuče a svoje dostane aj nábytok.

Nedá sa nič robiť, šťastní majitelia psíka musia začať drezúru s cieľom naučiť šteňa vyprázdňovať sa vonku, využitím systému odmien a trestov.

Pre zabránenie neustálych konfliktov medzi psíčkarmi samotnými, ale aj ostatnými, by bolo naopak vhodnejšie tým istým systémom naučiť psíka vyprázdňovať sa doma, rešpektovať existenciu iných tvorov, a spoločný, nerušený pohyb na čerstvom vzduchu by mohol byť zaslúženou odmenou pre gazdu aj šteniatko.

Aj elektrikári by sa určite potešili, nemuseli by tak často vymieňať od moču skorodované stĺpy vedenia alebo osvetlenia z dôvodu všeobecného ohrozovania.

S príchodom zimy psík, vyprázdňujúci sa vonku, samozrejme vykonáva radšej svoje potreby na udupanom chodníku ako v hlbokom nedotknutom snehu. A ak psíčkar nie je dostatočne spoločensky prispôsobivý, oheň je opäť na streche.

Malé šteniatko veľmi rýchlo vyrastie, a malé trampoty s ním porastú priamo úmerne s jeho veľkosťou.

Hádky s inými psíčkarmi a nepsíčkami sa opakujú s frekvenciou úmernou nevychovanosti psa.

Niekto by povedal, zožeňme si radšej papagája. Z vlastnej skúsenosti viem, že to znamená množstvo prachu, páperia a ostatkov potravy v byte. A keď sa chcete starať aj o fyzickú kondičku papagája, a občas ho vypustíte z klietky, máte čo čistiť, lebo papagája nevycvičíte ako šteniatko, kam má kadiť. Navyše, otroctvo s papagájom býva obyčajne oveľa dlhšie ako so psom.

V poslednom čase sa aj na sídlisku začínajú objavovať kone a ich šťastní a pyšní jazdci. Ale aj kone sa vyprázdňujú, a to v množstve úmernom svojej veľkosti. Je pravda, že kočiši vo Viedni aj v Krakowe majú zavedené svoje postupy pre takéto prípady. Zostáva záhadou, prečo niečo nevymyslia aj jazdci a nepozbierajú v meste konský trus po svojom miláčkovi podobne ako uvedomelí psíčkari.

Prajem všetkým v novom roku správne rozhodnutia ohľadne potreby zvieracieho spoločníka a pokorné prijatie otroctva spojeného s ním tak, aby neboli zdrojom zbytočných nedorozumení a hádok v rodine, ani s inými.

Verné zrkadlo

03.09.2024

Nehanbite sa, nahliadnite do flogu. Uvidíte tam skutočne verný obraz smerovania straníckeho dvojkrížového trojkopčia. Nedajte sa mýliť tričkami, ktoré tam aktuálne vidíte. Obrázky majú všeobecnú vypovedaciu hodnotu o celej samozvanej straníckej garde, obyčajne volenej drvivou menšinou oprávnených voličov. Uvidíte na nich pyšných, egoistických a diletantských [...]

Vedúci

30.08.2024

Hlboký, takzvaný socializmus. Stranícky súdruh vedúci dcérskeho podniku v banskom mestečku na hornej Nitre bez hanby poberá mzdu za nikdy nevykonanú prácu. Až tak mu narástol hrebienok, že ani nadriadení a straníci sa už na to nemohli len tak nevšímavo prizerať. Za trest ho namiesto prokuratúry poslali na južné dvojkrížové trojkopčie vykonávať funkciu vedúceho [...]

Skvosty prírody

14.08.2024

Drozd čvíkota Najväčší a najkrajšie sfarbený drozd, vyskytujúci sa u nás. Medzi vzhľadom samčeka a samičky nie je žiadny výrazný rozdiel. Na hlave a zadnej časti krku má tmavosivé, jemne modrasté perie. Hornú časť chrbta a krídla má hrdzavohnedú. Spodnú časť chrbta bledosivú. Konce krídiel a chvost skoro čierne, sivo obrúbené. Prednú časť krku a hruď má [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 257
Celková čítanosť: 1046617x
Priemerná čítanosť článkov: 4072x

Autor blogu

Kategórie