Založ si blog

Batériová elektromobilita

Elektromobilita, ako reklamný prostriedok sa tak zapáčila európskym straníkom, že nezohľadňujúc reálny stav rozvoja techniky a fyzikálne zákony, už určili rok ukončenia výroby automobilov so spaľovacími motormi.

Príchodom zimných dní sa začali v médiách objavovať dobré rady rôznych odborníkov pre vlastníkov batériových elektromobilov, týkajúce sa ich používania v zime takým spôsobom, aby minimalizovali nepríjemnosti spôsobené prirodzenými vlastnosťami batériových elektromobilov. Dokonca vo Švajčiarsku sa podľa medializovaných informácií začalo uvažovať o zákaze používania elektromobilov v zime.

Každý opravár hocijakých zariadení napájaných z batérií ako aj ich všímavý používateľ má skúsenosť, že v zime sa výrazne znižuje kapacita batérií a tento stav sa ešte aj zhoršuje vekom batérií.

Nie náhodou energetici nikdy nepoužili batérie na uskladnenie prebytku vyrábanej elektrickej energie.

Aj prínos batériových elektromobilov z hľadiska ekológie je minimálne diskutabilný a realistický je len v krajinách vyrábajúcich podstatnú časť potrebnej elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, nezávislých na poveternostných podmienkach.

Elektromobilita by mohla byť prínosom napríklad na Islande, kde asi 65 % elektrickej energie sa vyrába v geotermálnych elektrárňach a asi 20 % vo vodných.

Samotné batérie, ktorých životnosť a prijateľná prevádzkyschopnosť bude najskôr kratšia ako životnosť vozidla, budú tvoriť nový druh odpadu so zatiaľ nedomysleným spôsobom likvidácie, v lepšom prípade recyklácie.

Nevyhnutná minimálne štvornásobná premena elektrickej energie od jeho zdroja k samotnému elektrickému pohonu spôsobuje dodatočných asi 40 % energetických strát, úmerne zvyšujúcich spotrebu primárneho zdroja energie, spolu s prípadnými emisiami nežiadúcich prvkov.

Do doby úspešného vývoja zdroja elektrickej energie pre elektromobily, s vlastnosťami nemennými od vonkajšej teploty a veku, nabíjateľného v čase porovnateľnom s časom načerpania benzínu, nafty alebo plynu, bude batériová elektromobilita len znepríjemňovať život používateľom elektromobilov, najmä v zimných podmienkach.

Dobré ráno stará mama, rečie sa občas.

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 229
Celková čítanosť: 797247x
Priemerná čítanosť článkov: 3481x

Autor blogu

Kategórie