Založ si blog

Verejnoprávnosť, alebo Kade vietor tade plášť

Podľa riaditeľa verejnoprávneho RTVS je zásadné, aby bola pre nich garantovaná výška financií zo štátneho rozpočtu a zabezpečila sa ich ochrana pred akýmikoľvek politickými vplyvmi. Tiež považuje koncesionárske poplatky za garanciu nezávislosti RTVS.

Podľa môjho názoru, by nemali existovať verejnoprávne médiá v terajšom ponímaní vôbec. Médiá financované zo štátneho rozpočtu, schváleného straníckym parlamentom, nikdy nemôžu byť nezávislé. V krajine riadenej diktatúrou viacerých politických strán, médiá financované zo štátneho rozpočtu zjavne slúžia vládnucim politickým stranám a šíreniu ich ideológie, o čom nás každodenne presviedčajú programy verejnoprávnej RTVS, pod pláštikom spravodajstva zahmlievajúce skrytú, neplatenú reklamu vládnucich politických strán.

Neviem si predstaviť od koho očakáva RTVS ochranu pred akýmikoľvek politickými vplyvmi. Jedno je isté, že pokiaľ vedenie a zamestnanci RTVS nenájdu odvahu na vlastnú ochranu pred straníckymi politickými vplyvmi, koncesionárske poplatky ani samotní koncesionári ich pred nimi neochránia.

Možnou schodnou cestou dlhodobo diskutovanej verejnoprávnosti médií, by mohla byť náhrada verejnoprávnych médií v súčasnom ponímaní legislatívou určenými verejnými informáciami, ktoré by boli povinné vysielať a oznamovať všetky médiá. Jednalo by sa len o informácie týkajúce sa výnimočných udalostí verejného záujmu a s nimi súvisiacich pokynov, či už paralelne s pravidelne skúšanými sirénami alebo ako ich náhrada.

Predmetom verejného práva by mohli byť aj určité obmedzenia spôsobu a obsahu vysielania. Tu by mohol byť regulovaný napríklad zákaz vysielania určitého verejne neprípustného obsahu alebo vysielanie reklamy len medzi jednotlivými programami bez ich prerušovania, s povinným zverejňovaním času vysielania reklamy.

Doba ešte asi nie je zrelá na zánik verejnoprávneho RTVS, napriek tomu ja rojko budem snívať o náhrade verejnoprávnej hlásnej trúby vládnucich politických strán a ich ideológií, skutočne od štátneho rozpočtu alebo aj koncesionárskych poplatkov nezávislými médiami, povinnými vysielať len nutné verejnoprávne informácie a s obsahom obmedzovaným verejnoprávne len v minimálnej nutnej miere.

Prvé kolo

25.03.2024

Máme ho za sebou, po podľa politológov nudnej predvolebnej kampani. Dokonca nikto z kandidátov, ani ten od koho sa to najviac očakávalo, nevytiahol žiadnu pecku. Jednoducho len bežný stranícky folklór dvojkrížového trojkopčia. Volebné miestnosti boli vybavené klasicky, papierovou jednorazovou urnou a papundeklovou španielskou stenou, aby voliči nemohli navzájom odpisovať, [...]

Štatistika

23.03.2024

Rozmýšľam nad štatistickými údajmi dvojkrížového trojkopčia za rok 2023. Počas roka vzniklo vyše 11 tisíc dopravných nehôd. Zomrelo pri nich 265 osôb, ťažko sa zranilo 869. Údaje o škodách spôsobených dopravnými nehodami som žiaľ nenašiel. Vyše 12 tisíc osôb jazdilo preukázane pod vplyvom alkoholu. O tom, koľko vodičov nedodržuje obmedzenia rýchlosti a koľko [...]

Medveď

18.03.2024

Do Mikuláša sa zatúlal medveď. Deti dvadsiateho prvého storočia by povedali, že asi mal pokazenú navigáciu. Pritom pohyb divej zveri v obývaných zónach nie je vôbec výnimočný. V čase keď všetci pracovití ľudia odpočívajú v rámci prípravy na ďalší deň budovania demokratického kapitalizmu, obývané zóny ožívajú divou zverou, ktorá využije relatívny kľud na [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 221
Celková čítanosť: 741546x
Priemerná čítanosť článkov: 3355x

Autor blogu

Kategórie