Založ si blog

Energetické Kocúrkovo

Zdá sa, že u nás každý robí vždy niečo iné, než na čo je určený. Jedným z príkladov je ÚRSO, ktorý nás už v nedávnej minulosti pobavil návrhom regulácie ceny elektrickej energie podľa výšky ističa. Možno vtedajšiemu šéfovi niekto prezradil, že nové ističe sú oveľa nižšie ako staršie i keď plnia rovnakú funkciu, a tak sa ÚRSO tej revolučnej myšlienky včas pred uskutočnením vzdal. Ale sme sa aspoň pobavili na našom špecifickom folklóre.

ÚRSO nám v médiách oznámilo, že na určenie regulovaných cien energií budeme musieť čakať ešte aspoň dva týždne. Pravdepodobne preto, aby namiesto plnenia jednej zo svojich zákonných činností ako cenový orgán, sa mohol zaoberať vytváraním štatistík týkajúcich sa energetickej chudoby, vychádzajúcich zo súčasných cien energií a určovaním opatrení na ochranu domácností pred energetickou chudobou.

ÚRSO by chcelo stanoviť špeciálne tarify pre domácnosti ohrozené energetickou chudobou. Ja, ako obyčajný občan skôr očakávam, aby ÚRSO ako cenový regulátor stanovil cenu energií a vody reguláciou primeraného zisku, podľa cenového zákona, na nejakej rozumnej hodnote. Tiež očakávam, aby ÚRSO stanovilo, čo sa nemôže zahrnúť do regulovanej ceny energií a vody. Bol by som rád, keby som cez regulovanú cenu energií a vody nemusel podporovať rôzne marketingové nezmysly výrobcov a distribútorov energií a vody, rôzne športové a kultúrne podujatia, športovcov a iné spriaznené osoby výrobcov a distribútorov.

ÚRSO namiesto efektívne regulovanej ceny energií a vody ponúkne bezplatný splátkový kalendár a energetické poradenstvo, asi v mene tých, ktorí to majú v kompetencii.

Tiež namiesto rozumne regulovanej ceny energií navrhuje zaviesť zákaz vypínania dodávok energií a vody počas zimnej sezóny. Neudáva žiadny návrh, kto a kedy uhradí energie za zimu, a tiež si neviem predstaviť prečo predpokladá, že vypínanie v nezimných mesiacoch bude pre občanov prijateľné.

ÚRSO v neposlednom rade mieni zakázať podomový predaj energií. Možno trpím nejakou zrakovou vadou, ale zatiaľ som nikdy nestretol žiadneho predavača s batohom plným elektriny, plynu alebo vody. O to viac ma otravujú telefónny predavači s nacvičenými marketingovými vetami, bez hocijakej znalosti problematiky, ponúkajúci jedinečné balíčky produktov, namiesto ponuky predaja svojho produktu za cenu určenú podľa zákona o cenách, bez nekresťanského primeraného zisku.

Možno by si ÚRSO mal vytiahnuť zbierku našich prísloví a nájsť v nej čo občania potrebujú. Pritom možno natrafí aj na „Švec, vráť sa ku kopytu“.

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

Ako prežiť?

12.04.2024

Som vždy nesmierne prekvapený, keď straníci zo svorky štekajúcej na nikoho si nevšímajúcu karavánu začnú vyplakávať o straníckej výmene všetkých rozhodujúcich kádrov po voľbách, na vlastný obraz karavány, tiež o papalášstve, trafikách, rodinkárstve a podobných straníckych manieroch. Neinformovane sa však môžu tváriť len tí členovia najprogresívnejšie sa [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 228
Celková čítanosť: 787989x
Priemerná čítanosť článkov: 3456x

Autor blogu

Kategórie