Založ si blog

Inakosť

Posledné dni nám masovokomunikačné prostriedky masírujú mozgy s udalosťami súvisiacimi s inakosťou. Aktivizujú sa najmä straníci, neschopní riadiť krajinu, mysliac si, že zopár viet týkajúcich sa inakosti v nejakom zákone, ľahko a bez následkov vyrieši ich vlastné reklamné potreby. Činia sa nielen domáci, ale už aj európski.

Pričom inakosť ako taká nie je žiadnym problémom. Veď aj prírode dodáva zaujímavosť prirodzená pestrosť a inakosť.

Zdrojom ťažkostí s inakosťou je skôr jej netolerancia. Tá vzniká mlčanlivým uznávaním nenávisti k inakosti alebo uznávaním zneužívania inakosti v prospech nejakej inej skupiny spoločnosťou.

Prvými obeťami netolerancie inakosti v povojnovom období u nás boli naši počerní spoluobčania. „Demokratická“ spoločnosť v našom prvotnopospolnom kapitalizme mlčky brala na vedomie vytvorenie vrstvy nezamestnaných, najmä z radov počerných, za účelom udržania smiešne malých platov, namiesto zavádzania nových technológií zvyšujúcich konkurencieschopnosť, neschopnými, vatičku hrozby nezamestnanosti zneužívajúcimi podnikateľmi.

Osoby s inakšou sexuálnou orientáciou upútavajú na seba pozornosť svojimi pyšnými pochodmi a dobrovoľne sa odčleňujú od ostatnej spoločnosti vytváraním vlastných klubov a reštaurácií. Každá separujúca sa skupina vyvoláva u ostatných ľudí rôzne reakcie. Čím je odčlenenie hlbšie, tým sú reakcie neočakávateľnejšie.

Straníci, hrajúci svoje opozično-koaličné divadlo, ktoré samé je prejavom neschopnosti riešiť problém inakosti, hoci len na úrovni vlastných skupiniek, už odmietli prvý návrh zákona týkajúceho sa inakosti. „Múdrejší“ koaliční straníci sľubujú ďalší, lepší návrh. Ja len dúfam, že tento bude v prvom rade riešiť dlhodobý problém zamestnanosti a spoločenského postavenia počerných spoluobčanov, ako hlavného problému inakosti v našej krajine. Neverím však, že by sa v našej krajine v súčasnosti podarilo vypracovať zákon, účinne, kontrolovateľne a preukázateľne obmedzujúci existujúcu diskrimináciu počerných a iných skupín občanov.

Celková vzájomná tolerancia inakosti sa asi nikdy nedosiahne žiadnym zákonom. Tá sa buduje najmä dlhodobým spolužitím. Určite by o tom veľa vedeli ľudia žijúci v národnostne zmiešaných oblastiach.

Nie je cestou k tolerancii inakosti skôr vzájomne sa chápajúce a uznávajúce spolunažívanie ako dobrovoľné vyčleňovanie sa zo života spoločnosti a neustále hľadanie nepriateľov? Zdá sa, že v školstve to už pochopili, stačí si z nich vziať príklad.

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 229
Celková čítanosť: 798973x
Priemerná čítanosť článkov: 3489x

Autor blogu

Kategórie