Založ si blog

Dobrý skutok

Nie je to tak dávno, čo som s obľubou čítaval knihy vizionárov, zamýšľajúcich sa nad budúcnosťou ľudstva v dvadsiatom prvom storočí. Všetci predpokladali lety do vesmíru, lietajúce taxíky, automatizované fabriky a podobné technické vymoženosti.

Ani jeden z nich však nepredpokladal smer zmeny priorít a myslenia ľudí v dvadsiatom prvom storočí.

Nikoho nenapadlo, že nás budú riadiť arogantní, ortodoxní straníci, zvolení pohodlnými, sebeckými občanmi, hrajúci svoje koalično-opozičné divadlo, nepoznajúci a nerešpektujúci ústavu ani zákony nimi samými schválené, neberúci ohľad na celkový úpadok spoločnosti a hospodárstva.

Nikto nepredpokladal, že po cestách sa budú preháňať arogantní, opití dedovia a masmédiá namiesto poukazovania na nezmysly v zákone o cestnej premávke nás budú poučovať ako sa máme na chodníku chovať tak, aby nás arogantní, nachmelení sebci nedodržujúci zákon, na ňom nezvalcovali.

Nikto si nemyslel, že orgány činné v trestnom konaní, vyvážajúce sa len v stále novších autách, s revolučne novou výmaľovkou, sa budú naháňať a zatvárať navzájom, aby vykázali činnosť, pričom sami vedia, že trestná činnosť sa deje väčšinou medzi kolegami, známymi alebo rodinnými príslušníkmi, a z auta si nevybudujú vzťah s obyvateľmi svojho rajónu, ani sa nič nedozvedia o dianí v ňom.

Nikto neočakával, že nevraživosť a nenávisť medzi kastami, do ktorých budú občania rozdelení, bez hocijakého celospoločenského záujmu a cieľa, povedie k činom ohrozujúcim spolužitie v spoločnosti a aj život jednotlivcov.

Život v takejto vizionármi neuvažovanej spoločnosti je ubíjajúci. Snažím sa vybudovať si imunitu voči spoločenskej blbosti, sebectvu a arogancii dvadsiateho prvého storočia.

Aby som úplne nepodľahol tejto bezvýchodiskovej situácii, dal som si záväzok denne vykonať aspoň jeden dobrý skutok. Stačí mi k tomu všímať si aj ostatných ľudí, dodržiavať voči nim pravidlá slušného správania a prípadne im pomôcť ak môžem. Obyčajne ma to nič nestojí, okrem pár venovaných chvíľ, a vďačný úsmev alebo poďakovanie mi poteší dušu prahnúcu po kúsku všímavosti a porozumenia.

A čo vy? Nepridáte sa? Viac dobrých skutkov možno postupne zmení aj celospoločenské myslenie.

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

Ako prežiť?

12.04.2024

Som vždy nesmierne prekvapený, keď straníci zo svorky štekajúcej na nikoho si nevšímajúcu karavánu začnú vyplakávať o straníckej výmene všetkých rozhodujúcich kádrov po voľbách, na vlastný obraz karavány, tiež o papalášstve, trafikách, rodinkárstve a podobných straníckych manieroch. Neinformovane sa však môžu tváriť len tí členovia najprogresívnejšie sa [...]

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 228
Celková čítanosť: 785287x
Priemerná čítanosť článkov: 3444x

Autor blogu

Kategórie