Založ si blog

Burčiak

Je tu jeseň. Vyroja sa vínne mušky, ľudské aj prírodné. Hoci tie prírodné možno ani nie sú vínne, lebo sa nám vyliahnu v paneláku v kvetináčoch, aj keď víno nedorábame. Ale určite je jeseň aj časom burčiaku. Niekto chce vychutnávať jeho jedinečné chute, niekto vraj vylepšiť svoj krvný obraz, pre mňa je stimulom na zamyslenie a spomínanie.

Ako vysmädnutí študenti, majúci prázdne vrecká, sme zostavili výskumnú skupinu s úlohou vývoja alkoholického nápoja s minimálnymi nákladmi. Po mnohých analýzach a hodnoteniach vyhral návrh výroby chlebového vína. Chlieb bol zadarmo z internátnej jedálne, päťlitrový zaváraninový pohár z kuchyne. Experiment sa mohol začať.

Výskumníci pozabudli, že sa ide na týždňový lyžiarsky zájazd. Po návrate z neho, už na chodbe internátu bolo cítiť akési čudné aróma. Po otvorení izby puch násobne zosilnel. V strede izby bolo páchnuce jazierko. A v skrini božie dopustenie. Vyše polovica obsahu pohára umiestneného na čestnom mieste na hornej polici, aby sa výskumníci nemuseli zohýnať, pretiekla cez komínky odevov na nižších policiach.

Konečný produkt výskumu sa odvážil ochutnať len vedúci skupiny. S poľutovaním musel uznať, že to nechutí ako trojputňové tokajské, ani ako otelák, ríbezľák a dokonca ani ako jabčák.

Tiež v jednu peknú jeseň aktuálny predstaviteľ Žiliny, ako vychýrenej vinohradníckej oblasti, rozhodol usporiadať prvé žilinské vinobranie. Na námestí pred obchodným domom sa objavili tri pulty a na nich veľké sklenené nádoby s muštom v rôznych štádiách kvasenia. Každý mohol pozorovať búrlivý život burčiaka. Burčiak, v ktorom sa už kal začal usadzovať, pozorný predavač občas premiešal varechou, aby nič nevyšlo navnivoč.

Žilinský burčiak bol asi dobrý, keď po čase jeden milý občan sa dopracoval do nemilého stavu spôsobujúceho, že vždy po jednom kroku vpred, ho burčiak donútil spraviť tri kroky vzad. Obetaví študenti z neho po čase vymámili kde býva, otočili ho do opačného smeru s nádejou, že takto sa skôr či neskôr dostane domov.

Bystričania sa tiež asi potešili, keď sa na jarmok dostavil môj známy vinohradník Jano, ktorý podľa vlastných slov doviezol sto litrov burčiaku a predal stotridsať. Na pohľad s udivenou otázkou v očiach prezradil, že mal zo sebou aj vodu na umývanie riadu.

Nepovažujte prosím moje spomienky za antireklamu na burčiak. Kto ho má rád a je presvedčený, že mu pomôže, nech si ho dá koľko mu srdce ráči. Veď je vedecky dokázané, že aj voda podávaná ako placebo dokáže vyliečiť rôzne neduhy, pôsobením na prirodzenú, psychologicky spúšťanú, samoozdravovaciu schopnosť organizmu.

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

Fico

Premiér vyzval predsedu Najvyššieho súdu, aby poskytol informácie o prerozdeľovaní spisov

24.04.2024 16:51

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 229
Celková čítanosť: 797098x
Priemerná čítanosť článkov: 3481x

Autor blogu

Kategórie