Založ si blog

Diletanti

Diletantizmus, sebectvo a úplatnosť vládnu všade okolo nás. Najviac na to doplácajú samozrejme tí najslabší. Ako sa hovorí „Väčší pes šuká“.

Neveríte? Poobzerajte sa okolo seba a zamyslite sa nad dianím aj z pohľadu iných dotknutých.

Stranícky „zástupcovia občanov“ v nevysvetliteľnej slabej chvíli zakázali parkovať na chodníkoch. Zákaz nevydržal ani do doby jeho vstúpenia do účinnosti. Tak sa opäť beztrestne a arogantne parkuje na chodníkoch, aj keď to nie je nevyhnutné.

Samozrejme nikto z vodičov smradičov nenosí so sebou colštok, takže diskutabilných 150 centimetrov sa málokedy podarí dodržať. Neviem ako stranícky „zástupcovia občanov“ dospeli k predmetným 150 centimetrom, keď pre vozíček postihnutej osoby pri pohone vlastnou silou je potrebných podľa normy 80 centimetrov, čo znamená, že pre míňanie sa dvoch vozíčkarov je potrebných aj medzi bratmi 160 centimetrov. Stranícka koaličná matematika je však asi iná.

Pritom všetkom parkoviská niekedy zívajú prázdnotou okrem tabúľ oznamujúcich že miesto je vyhradené pre nešpecifikované osoby, platiacich vyvolencov, obyvateľov okolia alebo ťažko postihnuté osoby, obmedzujúc tým reálnu kapacitu parkoviska.

Babka s dvomi francúzskymi palicami sníva o tom, aby bola len tak postihnutá ako vyšportovaný mládenec, nasadajúci do obrovského smradiča, na parkovacom mieste vyhradenom pre ťažko postihnutého, smerujúc do fitnescentra.

Nielen parkovanie obmedzuje pohyb chodcov po chodníku, najmä tých s rôznymi poruchami zmyslov. Stavbárski diletanti s obľubou umiestňujú na chodníky prekážky od výmyslu sveta. Rôzne stĺpy, stojany, reklamné zariadenia, dopravné značky, predajné automaty, prístrešky zastávok hromadnej dopravy, aj keď priestorové podmienky v danom mieste umožňujú vybudovanie bezprekážkového chodníka. Naviac títo „majstri“ trpia farbosleposťou, alebo sivá farba je výrazne lacnejšia, pretože ignorujúc platné zákona a normy týkajúce sa bezpečnostného značenia prekážok, v poslednom čase všetky prekážky vyhotovujú niektorou z päťdesiatich odtieňov sivej.

Niektoré sivé prekážky dodatočne označujú vhodným disponibilným bezpečnostným značením nesebecké osoby, ktoré už skúsili slasti nárazu do nej vo forme modriny, zlomeniny alebo chýbajúcich zubov.

A podobných príkladov pozná každý neuveriteľné množstvo.

Východisko? Diletanti vo všetkých oblastiach zamyslite sa, spamätajte sa a spojte sa pri budovaní zajtrajškov zohľadňujúcich oprávnené očakávania všetkých zainteresovaných.

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 799809x
Priemerná čítanosť článkov: 3477x

Autor blogu

Kategórie