Založ si blog

Nadúmrtnosť

Prokuratúra mieni preveriť významné skutočnosti, vyplývajúce zo štúdie „Nadúmrtnosť na COVID-19 v kontexte rozhodnutí zdravotnej politiky (roky 2020 – 2022).

Trochu porozmýšľam v súvislosti so štúdiou aj samotnou pandémiou koronavírusu, bez toho aby som chcel hocijako ovplyvniť myslenie orgánov, ktoré mali pred začiatkom pandémie, počas nej a po nej konať.

Drobným problémom, nesúvisiacim s predmetom štúdie, je zavedenie pojmu nadúmrtnosť, ktorý kodifikačné dokumenty slovenského jazyka nepoznajú.

Keďže moje myslenie zatiaľ ešte nie je ovplyvnené povestnými dvomi pánmi, celkom dobre si pamätám, ako nás všetci presviedčali, že nie je dôvod na paniku, koronavírus je v krajine svojho prvého prejavenia sa pod kontrolou. Vývoj udalostí však všetkých rýchlo presvedčil o reálnosti hrozieb koronavírusu aj v Európe, po jeho drvivom útoku v Taliansku.

Vzhľadom na úplne novú hrozbu, diskutabilne predvídateľnú alebo aj nie, príslušné orgány z prirodzeného strachu pred nepoznaným, začali hystericky zavádzať aj v našej krajine všetky opatrenia, ktoré už uplatnili iné krajiny.

Zabránil sa prístup občanov k zdravotnej starostlivosti. Aj bez absolvovania troch vysokých škôl ľudia pochopia, že znemožnená zdravotná starostlivosť povedie aj k zvýšenej úmrtnosti, a to nielen v prípade osôb prekonávajúcich koronavírus. Za zamyslenie stojí, či takúto situáciu bolo možné v súčasnom systéme zdravotnej starostlivosti predpokladať, a či sa mohli zaviesť potrebné organizačné opatrenia vopred.

Neskôr po upadnutí vlny hystérie sa dospelo k názoru, že pre udržanie spolužitia s koronavírusom postačuje očkovanie, úspešné prekonanie koronavírusu, nosenie rúška vo verejných priestoroch, dodržiavanie odstupu, časté umývanie rúk a ich dezinfekcia.

Dúfam, že tento prirodzený záver, potvrdený životom, si osvoja a budú pamätať príslušné orgány a hlavne občania.

Vždy mi dvíhalo žalúdok, keď po prekonaní mimoriadnej udalosti na mojom pracovisku, rozhodnutiami slúžiacich zamestnancov, aj keď možno nie vždy najlepšími, ráno nastúpili múdre hlavy z vedenia a začali prehodnocovať rozhodnutia zamestnancov, ktorí mimoriadnu situáciu priamo riešili, s cieľom ich príkladného potrestania za prijaté rozhodnutia, aj keď na predmetnú mimoriadnu situáciu neboli zavedené žiadne trvalé postupy.

Potešujúce bolo navrhnutie nových trvalých postupov na predchádzanie podobným situáciám a postupov na ich prekonanie.

Z môjho pohľadu v súčasnosti nie je rozhodujúci obsah štúdie opisujúci priebeh a následky pandémie, ale spôsob budúceho využitia výsledkov štúdie.

Nerád by som opäť niekedy bezradne stál pred poliklinikou obsadenou vojskom, rozmýšľajúc, či odloženie plánovanej kontroly môže mať na môj zdravotný stav nejaké následky, a či sa dostanem k potrebným liekom a ako.

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Izrael, holokaust

Netanjahu: V prípade potreby sa ubránime aj sami. Je to poučenie z holokaustu

06.05.2024 06:07

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu odmietol nátlak medzinárodného spoločenstva, ktoré žiada pozastavenie vojnového ťaženia v Pásme Gazy.

čína, Rusko, Nemecko

Terčom sú Ukrajina a Taiwan. Učia sa Čína a Rusko, ako spolu bojovať v kyberpriestore?

06.05.2024 06:00

Experti naznačujú, že v kyberpriestore vidia spoluprácu Pekingu a Moskvy. Ukrajina a Taiwan s tým majú skúsenosti.

Jozef Štajer, exstarosta, Telgárt

Záhadná abdikácia starostu v Telgárte: Náhle odišiel a zanechal po sebe len list

06.05.2024 06:00

Mal toho „plné zuby“? Kontajnerové mestečko v Telgárte, kde od novembra žije viac ako stovka osadníkov, má stále problémy. Práve to by mal byť dôvod, prečo starosta odstúpil.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 822941x
Priemerná čítanosť článkov: 3547x

Autor blogu

Kategórie