Založ si blog

Modly a modloslužobníci

Po veľkom novembrovom štrnganí sa modly v podobe päťcípej červenej hviezdy, kosáka a kladiva úspešne vytratili z nášho života ale na oplátku sa rýchlosťou invazívnych rastlín rozšírili modly v podobe kríža. Sú všadeprítomné a majú vyvolávať dojem, že všetci sú toho vierovyznania, i keď od dodržiavania aspoň pravidiel desatora sú na hony ďaleko.

Dvadsiate prvé storočie technologickým rozvojom a importom ideológie spoza veľkej mláky prinieslo nové modly a ich služobníkov.

Nie je to dávno, čo sa na uliciach začali špacírovať pyšní vyvolenci v čiernych nohaviciach, krikľavých zelených a fialových sakách, s bielymi ponožkami, s na pleci zavesenou debničkou, sledujúci obdivné a závistlivé pohľady spoluobčanov, tiež túžiacich po vymoženostiach mobilnej komunikácie.

Technologický rozvoj sa rýchlo ubral k malým, všetkým dostupným mobilným telefónom. Neraz ma pri cestovaní potešil šťastný vlastník, ktorý sa chcel so svojou novou modlou predviesť, a s druhou stranou siahodlho rozoberal závažné, neodkladné problémy typu myš pod posteľou, prípadne dôvody slintania a hnačky milovaného bernardína.

Mobilný internet veľmi rýchlo ovplyvnil konanie modloslužobníkov.

Mladý párik nastúpivší do rýchlika predovšetkým urobil infantilné foto cestujúceho šťastného mladého páru, a umiestnil ho na všetky svoje sociálne siete. Potom až do Prahy, v intervaloch nie dlhších ako päť minút kontroloval počty vzhliadnutí a prejavov obdivu.

Tiež ma prekvapil jeden zahraničný cestovateľ tmavej pleti, ktorý pri ceste vlakom mal zapnutú GPS navigáciu v mobile, ktorá mu hlasnosťou na celý vagón, v angličtine oznamovala, kde má odbočiť doprava alebo doľava, prípadne sa aj otočiť späť.

No najkontroverznejšou modlou sa stávajú autá. Musí ich mať každý, a najlepšie nie jedno, aj keď ho vôbec nepotrebuje. Chápem tých, ktorí ho majú z nevyhnutnosti, pretože súčasní straníci im zminimalizovali alebo aj zrušili hromadnú dopravu. Nechápem tých, ktorí pri dostupnosti a dostatočnej frekvencii hromadnej dopravy ho musia mať ako modlu, len preto, že ho majú aj susedia a kolegovia, aby v hanbe nezostali.

Trápi ma, že autá parkujú všade, na cestách, chodníkoch, v parku, v lese, na trávniku. Nechápem, prečo si takýto modloslužobníci nemôžu vziať príklad z v médiách presláveného východniara, ktorý parkuje svoje červené športové vozidlo v obývačke, a keď chce môže si ho tam sám pre seba aj naštartovať a nerušene v súkromí inhalovať.

Hnevá ma, keď v krásnom historickom centre namiesto histórie musím obdivovať smradľavé, špinavé parkoviská s krásnymi vyleštenými modlami.

Tiež ma neteší, keď občania úspešne napĺňajú odkaz bývalého žilinského primátora „… do tankoch“, zadovážením stále väčších áut, podobajúcich sa na ruské alebo americké vojenské vozidlá a tanky a neoklamávajúc zákony fyziky, tak isto aj nám všetkým smradia.

Pohnútkou modloslužobníkov je narcistický sebaobdiv a potreba vyvolávania obdivu a závisti zo strany druhých, i keď obyčajne sa to snažia maskovať sebeckými, vymyslenými, praktickými dôvodmi.

Nie som výnimka. Tiež mám svoje modly, ktorým slúžim. Pritom sa však občas poobzerám aj okolo seba a zamyslím sa, či moje modly a môj spôsob ich služby nevyvoláva u iných oprávnene negatívne reakcie alebo odpor.

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 821528x
Priemerná čítanosť článkov: 3541x

Autor blogu

Kategórie