Skvosty prírody

Strakoš obyčajný

Migrujúci vták trochu menší ako drozdy. U nás sa vyskytuje od apríla do septembra.

Ako to v prírode obyčajne býva z praktických dôvodov, samček je vyparádenejší ako samička, čo umožňuje samčekovi odlákať pozornosť predátorov od hniezda a samičke zostať nenápadnejšou, rozdielne od zvyklostí ľudstva.

Samček strakoša má sivé operenie hlavy, v spodnej časti biele. Cez oči má výraznú čiernu pásku ako voľakedajší banditi. Chrbát má červenohnedý, hruď a brucho bledo ružovkasté. Chvost z vrchu čierny, zospodu biely. Má silný čierny zobák, s hornou polovicou na konci hákovito zahnutou, čierne nohy a čierne oči.

Samička má vrch hlavy, chrbát a chvost v rôznych odtieňoch hnedej. Spodok hlavy, hruď, brucho a boky má sivohnedé a tmavšími hnedými vlnkami. Okolo očí má nevýrazné tmavšie hnedé zafarbenie. Nohy a zobák má sivé a čierne oči.

Mláďatá po vyletení z hniezda sa viac podobajú na svoju mamičku.

Strakoše si stavajú hniezdo v tŕnistých kríkoch z rastlinného materiálu. Tŕnistý krík im jednak poskytuje ochranu pred predátormi, ale strakoše používajú tŕne na napichnutie väčších súst potravy, ako pomoc pri jej trhaní na menšie kúsky, keďže ich nôžky nie sú osobitne uspôsobené na jej pridržiavanie.

Strakoše sa živia najmä väčším hmyzom, ako chrobáky, vážky, kobylky, svrčky ale aj malými hlodavcami a vtáčími mláďatami.

Strakoše môžete spozorovať najmä na vrcholci kríku, na suchom konári alebo pni, ako sledujú svoje okolie. Samozrejme aj oni spozorujú vás, a keď si všimnú vašu pozornosť, vzájomné pozorovanie býva obyčajne len veľmi krátkodobé.

Strakoš pri rozrušení z hocijakého dôvodu upozorňuje na seba krátkym pakovaním volaním a zametaním s chvostom zo strany na stranu.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Vek

15.10.2024

Nestačí, že každý smrteľník je potrestaný starnutím, vážení stranícki zástupcovia ľudu ho obdarujú aj nezmyselnými, z toho vyplývajúcimi povinnosťami, a sťažujú mu život viac ako IT-čkári vytvárajúci komplikované produkty slúžiace len pre ich potešenie, a na zlosť používateľov. Keď starší občan chce pri cestovaní železnicou uplatniť nárok na zľavu, [...]

Medveďovo

13.10.2024

Už zase medveď. Celé dvojkrížové trojkopčie má o čom tárať. Straníci a ich priatelia navrhli vymedziť oblasti, kde budú môcť macov neobmedzene strieľať. Po pár dňoch sa opäť vykľulo šidlo z vreca. Tentokrát úhlavného lesného nepriateľa nenaháňal nejaký pomätenec na smraďáku, ale použijúc vhodnejšie slová pána predsedu vlády, nejakí krvilační bastardi [...]

Nová dedina

10.10.2024

Dedina na juhozápadnom dvojkrížovom trojkopčí. Skoro taká, ako mnohé iné, len sa stala obeťou migrácie. Nie tej z bližšieho alebo vzdialenejšieho východu, ani tej z čierneho kontinentu, ale len obyčajnej domácej. Polia a záhrady sú obdarené úrodnou černozemou, skoro ako u východných susedov, stačí zasiať, zasadiť, a pri minimálnej starostlivosti je úspech skoro [...]

Očkovanie / Očkovanie bez registrácie / Vakcína /

Očkovanie ako za čias pandémie? Na podanie vakcíny proti COVID-19 sa čaká aj niekoľko týždňov

18.10.2024 08:00

Covid je na vzostupe, no dostať sa k očkovaniu je dosť náročné

Libanon Hizballáh Izrael útoky Bejrút

Hizballáh oznámil novú eskalačnú fázu vo vojne proti Izraelu

18.10.2024 07:15

Libanonské hnutie zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely.

Zelenskyj, Meloniová, Michel

ONLINE: Kyjev odmieta, že chce jadrovú bombu. Hovorí o nejadrovom odstrašujúcom strategickom balíku

18.10.2024 06:40, aktualizované: 07:58

Nejadrový odstrašujúci strategický balík, ktorý by chcela mať Ukrajina na svojom území, môže zahŕňať rakety schopné strieľať až za Ural.

Nemecko, fabrika, nemecký priemysel

Nemecká ekonomika padá na kolená. Čo vylieči "chorého muža Európy"?

18.10.2024 06:00

Motor európskej ekonomiky sa zadrhol. Nemecké hospodárstvo je v dlhodobej recesii a nedarí sa ho oživiť.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 269
Celková čítanosť: 1114980x
Priemerná čítanosť článkov: 4145x

Autor blogu

Kategórie