Založ si blog

Revolúcia na železnici

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia.

V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule.

Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia zaistiť bezpečnosť cestujúcich u ostatných osobných vlakov zastavujúcich v neobsadenej stanici Sekule, stačí použiť kopirák, a postupovať u všetkých vlakov rovnako.

Neinformovanému občanovi, ktorému nie je ľahostajné ako sa míňajú jeho vlastné peniaze, ale aj tie zo štátneho rozpočtu, samozrejme napadne otázka, prečo vlaky doteraz v takom počte v stanici Sekule zastavovali, keď by nemali v budúcnosti niekomu chýbať? Odpoveď poskytli železničiari sami, ktorí odporúčajú dotknutým cestujúcim použiť v predmetnom úseku svojej cesty autobus.

Krčmár Jožo z hostinca U mýtnika asi nebude posielať štamgastov do Ferovej krčmy U Jánošíka len preto, že od siedmej večer do rána sa mu nechce umývať poháre.

Ohlásenie tejto nepríjemnej novinky odradzujúcej cestujúcich myslieť na vhodnosť prepravy železnicou, využili železničiari aj na reklamu vlastnej žiarivej budúcnosti. Pochválili sa plánovaným vybudovaním diaľkového ovládania a novej výhybne v predmetnej oblasti. Žiaľ ani jedno z týchto ohlásených opatrení nezmení nič vo vzťahu k bezpečnosti cestujúcich na budúcej zastávke Sekule, v hocijakej polohe.

Ani slovom nespomenuli vybudovanie nových nástupíšť s bezpečným, bezprekážkovým, mimoúrovňovým prístupom pre všetkých cestujúcich, aj tých so zdravotným a pohybovým obmedzením.

Verím, že to len jednoducho zabudli oznámiť, alebo novinári nepovažovali za nutné takú informáciu zverejniť. Možno časom mňa spolu s občanmi túžiacimi pohodlne, dostatočne často a rýchlo cestovať po železnici presvedčia poskytovanými službami, že cestovanie železnicou bude v budúcnosti najvhodnejšia voľba, a to nielen na hlavných tratiach ale na všetkých.

Skvosty prírody

15.05.2024

Chochlačka vrkočatá Kačicovitý vodný vták, menší ako všeobecne známa kačica divá. Samček je čierno operený na hrudi, hlave a chrbte, s rôznofarebnými kovovými odleskami v oblasti hlavy a krku. Boky a brucho má biele. Samička je operená hnedo, na hrudi, hlave a chrbte tmavšie, na bokoch a bruchu bledšie. Samček aj samička majú sivý zobák s čiernou špicou, výrazné [...]

Márne ilúzie Honťana

10.05.2024

Narodil sa ako jedno zo štyroch detí sluhu miestneho pána grófa. Dovolili mu ukončiť ľudovú školu, potom musel začať pomáhať kŕmiť hladné rodinné krky. Mohol len snívať o nejakom ďalšom štúdiu. Pán gróf nikdy neodmenil svojich sluhov tak štedro, aby ich deti sa mohli vymaniť spod jeho vplyvu, a nestali sa jeho ďalšími sluhami. V čase jeho mladosti začali duť nové [...]

Paradoxy

06.05.2024

Som obklopený paradoxami, ktorým ani pri najlepšej vôli, ani so zavretými všetkými telesnými otvormi nerozumiem. Médiá tvrdia, že Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli na základe petície podpísanej osemsto osobami. Nedozvedel som sa, koľko bolo medzi osemsto petičnými osobami obyvateľov z tatranských osád, ktorých sa projekt priamo týkal. Všade inde v [...]

Obit Buell Pulitzers

Sekundy paľby na Reagana sa podobali na streľbu proti Ficovi. Atentáty na svetoznámych lídrov: kto prežil a koho zabili?

16.05.2024 20:35

Podobne ako na Roberta Fica aj na Ronalda Reagana si páchateľ počkal pred budovou. Aj vtedy ochranka nedokázala zabrániť atentátu.

juraj c. strelec

Policajné hliadky a šokovaní susedia. Čo hovoria o atentátnikovi na Fica ľudia, ktorí ho poznajú

16.05.2024 20:00

Podľa zistení Pravdy amatérsky básnik z Levíc, ktorý päťkrát vystrelil na premiéra, svojím konaním poriadne zaskočil nielen svojich známych, ale aj rodinných príslušníkov.

drogy, metamfetamín, Sinaloa

Španielska polícia zhabala 1,8 tony metamfetamínu mexického kartelu Sinaloa

16.05.2024 19:07

Ide o historicky najväčšie zachytenie metamfetamínu v Španielsku a druhé najväčšie v Európe.

Čaputová, Pellegrini, Fico, vyhlásenie, atentát

Atentát ako dôsledok polarizácie? Nájdeme cestu k upokojeniu a nie k zhoršeniu situácie?

16.05.2024 19:00

Najvyšší čas zatiahnuť ručnú brzdu. Atentát na premiéra Roberta Fica otriasol spoločnosťou a jej súdržnosťou. Bude to pre nás budíčkom? Upokojujme napätie slušným dialógom.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 235
Celková čítanosť: 846304x
Priemerná čítanosť článkov: 3601x

Autor blogu

Kategórie