Založ si blog

Správy

Sedím pred čarovnou debnou sledujúc, vraj podľa samochvály, najobjektívnejšie správy. Však ani v čase pakovskej straníckej džamahírie by som sa nemal úplne odrezať od spoločenského diania, aj keď ním nie som nadšený.

Ale čo to? To sa mi asi len zdá. Čo, prebehol nejaký utajený puč? Z ničoho nič verejnoprávne vysielajú normálne správy. Krátke výstižné, zo všetkých kútov krajiny, aj z celého zahraničia bez výnimky.

Žiadny hlásateľ, domáci ani európsky straník, analytik, expert, poradca alebo hocijaké podobné indivíduum sa mi nesnaží vysvetliť ako mám správu ideologicky správne chápať, bez problému nechali na mňa, aby som si vytvoril vlastný názor.

Ani sa mi nesnažili vnucovať názor tety Blažkovej ani Joža Pobehaja, ktorý ma aj tak ani doteraz veľmi nezaujímal.

Ku všetkým správam bola aktuálna obrazová informácia alebo aj žiadna, namiesto obvyklého cyklického opakovania niekoľko rokov starých záberov z archívu. Dokonca ani počítačová animácia prepadnutia lode akýmisi rebelmi sa neobjavila.

Stratila sa aj narcistická samochvála straníkov aj ich servilná, neplatená reklama, v titulkoch sa uvádzala už len funkcia osôb bez zdôrazňovania ich straníckej príslušnosti.

V správach neboli žiadne upútavky na ostatné vlastné verejnoprávne programy.

Správy čítali hlásatelia, redaktori asi behali v teréne a usilovne zbierali správy. Novinárske celebritky snívajúce svoj sen o odrazovom mostíku do niektorej strany, a odtiaľ do funkcií vševediacich štátnych tajomníkov alebo ministrov vykonávajúcich verejnosťou vrele očakávané prestavby, reformy a transformácie sa tiež z nejakého dôvodu v správach našťastie neobjavili.

Neobjavili sa ani žiadne pikošky z ríše rastlín a zvierat na vyplnenie prázdneho priestoru vzniknutého nedostatkom zmysluplných správ.

Namiesto toho sa po hodine a pol nepretržitých zaujímavých správ hlásatelia s poľutovaním ospravedlnili za to, že do určeného času spravodajstva sa žiaľ všetky aktuality nezmestili.

A potom prišla studená sprcha. Zobudil som sa. Kúzelná krabica práve vysielala klasické verejnoprávne správy. Okrem iného aj správu o začatí boja za svoju slobodu a nezávislosť, doplniac ju o zábery z protestného zhromaždenia občanov pod reklamnou taktovkou niektorých straníkov s tým istým cieľom.

Prekrúcam svoje mozgové závity až sa mi z kečky parí, a ani tak si neviem predstaviť, ako môže niekto financovaný zo štátneho rozpočtu krajiny, v ktorej všetky rozhodujúce funkcie sú obsadené výlučne roduvernými straníkmi, vôbec uvažovať o hocijakej slobode a nezávislosti. Jedine len tak smutne hľadiac spoza straníckych ideologických mreží, ako zvieratá užívajúce si slobodu a nezávislosť za tými skutočnými v zoologickej záhrade.

Márne ilúzie Honťana

10.05.2024

Narodil sa ako jedno zo štyroch detí sluhu miestneho pána grófa. Dovolili mu ukončiť ľudovú školu, potom musel začať pomáhať kŕmiť hladné rodinné krky. Mohol len snívať o nejakom ďalšom štúdiu. Pán gróf nikdy neodmenil svojich sluhov tak štedro, aby ich deti sa mohli vymaniť spod jeho vplyvu, a nestali sa jeho ďalšími sluhami. V čase jeho mladosti začali duť nové [...]

Paradoxy

06.05.2024

Som obklopený paradoxami, ktorým ani pri najlepšej vôli, ani so zavretými všetkými telesnými otvormi nerozumiem. Médiá tvrdia, že Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli na základe petície podpísanej osemsto osobami. Nedozvedel som sa, koľko bolo medzi osemsto petičnými osobami obyvateľov z tatranských osád, ktorých sa projekt priamo týkal. Všade inde v [...]

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Gruzínsko / Tbilisi /

Výbor gruzínskeho parlamentu odobril návrh sporného zákona o 'zahraničných agentoch' za 67 sekúnd

13.05.2024 18:23

Rýchlosť prerokúvania a hlasovania zdôvodnil predseda výboru tým, že tretie čítanie obsahuje iba redakčné pozmeňujúce a doplňujúce návrhy.

indonézia, sopka, záplavy

Indonéziu sužujú záplavy, zahynuli už desiatky ľudí. Na jednom z jej ostrovov vybuchla sopka

13.05.2024 18:18

Obyvateľov ohrozujú aj veľké sopečné kamene, ktoré sa začali valiť po silnom daždi z jednej z najaktívnejších indonézskych sopiek.

Sergej Šojgu / Valerij Gerasimov /

Splní Putin Prigožinov sen? Po Šojguovi môže padnúť aj Gerasimov

13.05.2024 18:11

Kto by si nepamätal virálne video, na ktorom šéf súkromnej žoldnierskej armády vlani v máji nad hromadou tiel svoich bojovníkov zúrivo kričal: "Šojgu! Gerasimov! Kde je munícia?"

bobor, mokrad, dubrava, zahorie

Podľa svedkov sú v okolí Zlína už tri medvede

13.05.2024 17:58

Podľa polície by mali byť obyvatelia regiónu pri pobyte v lese opatrní.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 234
Celková čítanosť: 840219x
Priemerná čítanosť článkov: 3591x

Autor blogu

Kategórie