Založ si blog

Klobása

Tradičný, už niekoľko storočí sa konajúci jarmok v meste na Dunaji, ktorého najväčšou turistickou atrakciou je bazilika a hrad u susedov na druhej strany rieky.

Pán v najlepších rokoch si užíva atmosféru jarmoku. V kútiku srdca dúfa, že v dave natrafí na svoju prvú lásku, zároveň sa aj obáva, že stretnutie po toľkých rokoch môže nenávratne zničiť krásne spomienky.

V duchu porovnáva terajší jarmok s tými, ktoré si ešte z minulosti pamätá. Dospieva k názoru, že samotný jarmok zostáva taký istý, zmenila sa len skladba predávaného tovaru výrazne smerom k artiklom pochádzajúcim z krajiny čínskeho draka.

Mierne unavený všeobecným virvarom sa rozhodne trochu odpočinúť a osviežiť. Dopraje si tradičnú cigánsku pečienku s kopou kyslých príloh a najmä s mäkučkým, hebkým bielym chlebíkom z dobre vypracovaného a vykysnutého cesta, s kôrkou do chrumkava upečenou. Najprv si síce vyhliadol krásne upečenú husaciu pečeň, vidiac však cenu akú by určil len Juraj Jánošík spolu s Nikolom Šohajom, sa tej rebelskej myšlienky veľmi rýchlo vzdal, a radšej si k tradičnému jedlu doprial aj nejaké nealkoholické pivo.

Posilnený a odpočinutý pokračuje v bezcieľnom, nostalgickom túlaní sa medzi mnohými kúpychtivými spoluobčanmi.

Naraz upúta jeho pozornosť veľmi sympatická trhovkyňa. Krv a mlieko, ako sa hovorí, ale jednoznačne jeho krvná skupina. Prebudia sa v ňom spomienky na mladosť a pomaly ale isto sa v duchu mení na dobyvateľa. Až neskôr si uvedomí, že trhovkyňa predáva klobásy od výmyslu sveta.

Chvíľu porozmýšľa, tváriac sa akoby chcel niečo aj kupovať, a opýta sa:

„Mladá pani, prosím Vás tá jelenia klobása je naozaj z jeleňa?“

„Samozrejme, stopercentne z jelenieho mäsa,“ odvetí trhovkyňa, dúfajúc v dobrý obchod.

„Prosím Vás, tá zajačia klobása je naozaj zo zajaca?“ znie ďalšia otázka zvedavého pána.

„Áno, z väčšej časti, ale je v nej aj bravčové mäso.“ trpezlivo a s úsmevom podáva trhovkyňa informáciu.

„Prosím Vás, tá husacia klobása je naozaj z husi?“ pokračuje pán vo výsluchu.

„Áno, zaiste.“ Odvetí trhovkyňa s pomaly sa vytrácajúcim úsmevom, uvedomiac si, že tu sa pravdepodobne nebude jednať o obchod.

„Milá pani, mohli by ste mi prezradiť aj z čoho je táto pastierska klobása?“ pýta sa ešte raz už trochu dotieravý pán.

„Prepáčte, ale ja sa musím venovať aj tým, čo chcú naozaj niečo kúpiť.“ vyhne sa odpovedi usmievavá trhovkyňa so skoro nekonečnou trpezlivosťou, uvedomiac si, že pán sa chce iba pobaviť.

Márne ilúzie Honťana

10.05.2024

Narodil sa ako jedno zo štyroch detí sluhu miestneho pána grófa. Dovolili mu ukončiť ľudovú školu, potom musel začať pomáhať kŕmiť hladné rodinné krky. Mohol len snívať o nejakom ďalšom štúdiu. Pán gróf nikdy neodmenil svojich sluhov tak štedro, aby ich deti sa mohli vymaniť spod jeho vplyvu, a nestali sa jeho ďalšími sluhami. V čase jeho mladosti začali duť nové [...]

Paradoxy

06.05.2024

Som obklopený paradoxami, ktorým ani pri najlepšej vôli, ani so zavretými všetkými telesnými otvormi nerozumiem. Médiá tvrdia, že Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli na základe petície podpísanej osemsto osobami. Nedozvedel som sa, koľko bolo medzi osemsto petičnými osobami obyvateľov z tatranských osád, ktorých sa projekt priamo týkal. Všade inde v [...]

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

keketi

Ministerstvo cestovného ruchu a športu sa sťahuje do nových priestorov, sídliť bude pri Dunaji

14.05.2024 16:59

Zmluva bude uzatvorená na desať rokov, vzhľadom na výhodnejšie podmienky.

PROTEST: Kedy, ak nie teraz?

Hlasovanie sa blíži, koalícia dohodu o FPU stále nemá. Laššáková: Nepáči sa mi prístup niektorých kolegov, že „uvidíme“

14.05.2024 16:08

Utorok priniesol koalícii v parlamente dve víťazstvá, o tretie ešte musí zabojovať. Aký bude osud umeleckých fondov?

Kara Murza

Ruský Najvyšší súd zamietol odvolanie opozičníka Kara-Murzu odsúdeného na 25 rokov

14.05.2024 16:05

Rozsudok nad Kara-Murzom je zatiaľ najprísnejší svojho druhu vynesený v Rusku od začiatku invázie ruskej armády na Ukrajinu.

Tank / Leopard 2A6 / NATO / Nemecko /

V Bratislave sa začína veľtrh IDEB Defence&Security, zastúpenie má 12 krajín

14.05.2024 16:01

Vystavovatelia avizujú predstavenie noviniek a inovácie zo segmentu.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 234
Celková čítanosť: 841861x
Priemerná čítanosť článkov: 3598x

Autor blogu

Kategórie