Založ si blog

Dobrý skutok

Nie je to tak dávno, čo som s obľubou čítaval knihy vizionárov, zamýšľajúcich sa nad budúcnosťou ľudstva v dvadsiatom prvom storočí. Všetci predpokladali lety do vesmíru, lietajúce taxíky, automatizované fabriky a podobné technické vymoženosti.

Ani jeden z nich však nepredpokladal smer zmeny priorít a myslenia ľudí v dvadsiatom prvom storočí.

Nikoho nenapadlo, že nás budú riadiť arogantní, ortodoxní straníci, zvolení pohodlnými, sebeckými občanmi, hrajúci svoje koalično-opozičné divadlo, nepoznajúci a nerešpektujúci ústavu ani zákony nimi samými schválené, neberúci ohľad na celkový úpadok spoločnosti a hospodárstva.

Nikto nepredpokladal, že po cestách sa budú preháňať arogantní, opití dedovia a masmédiá namiesto poukazovania na nezmysly v zákone o cestnej premávke nás budú poučovať ako sa máme na chodníku chovať tak, aby nás arogantní, nachmelení sebci nedodržujúci zákon, na ňom nezvalcovali.

Nikto si nemyslel, že orgány činné v trestnom konaní, vyvážajúce sa len v stále novších autách, s revolučne novou výmaľovkou, sa budú naháňať a zatvárať navzájom, aby vykázali činnosť, pričom sami vedia, že trestná činnosť sa deje väčšinou medzi kolegami, známymi alebo rodinnými príslušníkmi, a z auta si nevybudujú vzťah s obyvateľmi svojho rajónu, ani sa nič nedozvedia o dianí v ňom.

Nikto neočakával, že nevraživosť a nenávisť medzi kastami, do ktorých budú občania rozdelení, bez hocijakého celospoločenského záujmu a cieľa, povedie k činom ohrozujúcim spolužitie v spoločnosti a aj život jednotlivcov.

Život v takejto vizionármi neuvažovanej spoločnosti je ubíjajúci. Snažím sa vybudovať si imunitu voči spoločenskej blbosti, sebectvu a arogancii dvadsiateho prvého storočia.

Aby som úplne nepodľahol tejto bezvýchodiskovej situácii, dal som si záväzok denne vykonať aspoň jeden dobrý skutok. Stačí mi k tomu všímať si aj ostatných ľudí, dodržiavať voči nim pravidlá slušného správania a prípadne im pomôcť ak môžem. Obyčajne ma to nič nestojí, okrem pár venovaných chvíľ, a vďačný úsmev alebo poďakovanie mi poteší dušu prahnúcu po kúsku všímavosti a porozumenia.

A čo vy? Nepridáte sa? Viac dobrých skutkov možno postupne zmení aj celospoločenské myslenie.

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Nożykova synagóga

V Poľsku zadržali 16-ročného chlapca v súvislosti s podpaľačským útokom na synagógu

02.05.2024 15:34

Motív útoku na jedinú synagógu vo Varšave, ktorá prežila druhú svetovú vojnu, je nejasný. Podozrivý totiž odmietol vypovedať.

vašečka, záborská

Vašečka a Záborská opäť idú proti transrodovým ľuďom. Život im chcú skomplikovať novým zákonom o rodnom čísle

02.05.2024 15:25

Ak zmeny prejdú v navrhovanej podobe, transrodoví ľudia nebudú môcť po absolvovaní tranzície zmeniť svoje rodné číslo tak, aby zodpovedalo ich novému pohlaviu.

NATO / OTAN / Armáda SR /

Podpora členstva SR v EÚ a NATO oproti vlaňajšku vzrástla

02.05.2024 15:12

Členstvo Ukrajiny v západných inštitúciách si želá 30 percent Slovákov, čo je najmenej z regiónu.

DN - Boeing 737 MAX

Ďalší kritik spoločnosti Boeing náhle zomrel. Svedčil proti firme, hovoril o problémoch vo výrobe

02.05.2024 14:57

Dean pracoval v spoločnosti Spirit AeroSystems, ktorá bola dodávateľom komponentov pre firmu Boeing.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 813662x
Priemerná čítanosť článkov: 3522x

Autor blogu

Kategórie