Založ si blog

Budúcim fotografom

Som amatérsky fotograf s pätnásťročnou skúsenosťou, fotografujem najmä prírodu. Rád sa nezištne podelím s budúcimi fotografmi o praktické informácie, ktoré by sa boli zišli aj mne v mojich začiatkoch.

V prvom rade rozmýšľajte, čo by ste chceli fotografovať. Tomu prispôsobte výber fotoaparátu a jeho príslušenstva.

Najlepšia je samozrejme dobrá zrkadlovka, so sadou objektívov, rôznych filtrov a so stojanom. To by ste však museli všetko so sebou vláčiť, pokiaľ dopredu nebudete vedieť, čo budete fotografovať.

Mne sa na fotografovanie prírody osvedčil kompaktný fotoaparát vo forme takzvanej falošnej zrkadlovky, s objektívom premennej dĺžky, s dostatočne veľkým optickým priblížením, schopný snímať aj makro, s hmotnosťou vhodnou na dlhodobé nosenie na krku. Digitálne priblíženie nevyužívam, i keď je zabudované, pre nemožné dosiahnutie kvalitného snímku pri fotografovaní z ruky.

Áno, aj s mobilom sa dá fotografovať, ale len v rozsahu jeho obmedzených možností.

Možno na začiatok je vhodnejšie zaobstarať si niečo menšie a lacnejšie. Nie každý, napriek prvotnému zápalu pre fotografovanie pri ňom aj zotrvá, najmä pre svoju netrpezlivosť, skúšaním možností aparátu ale aj svojej kreativity, dosiahnuť očakávanú kvalitu obrázkov.

Pri obstarávaní aparátu by ste mali venovať pozornosť najmä akumulátoru. Mal by mať dostatočnú kapacitu, aby vám vydržal počas uvažovanej doby fotografovania, najmä v zime, keď sa jeho kapacita nízkou teplotou výrazne znižuje. Niekedy je vhodné mať k dispozícii aj náhradný nabitý akumulátor.

Mali by ste porozmýšľať nad veľkosťou pamäťovej karty a nad spôsobom a vašimi možnosťami sťahovania údajov z nej, o skladovaní údajov, najvhodnejšie na externej pamäti počítača dostatočnej kapacity.

Po obstaraní aparátu si podrobne preštudujte návod na použitie a tiež všetky funkcie a možnosti nastavenia aparátu.

Ja ako prvé vždy vypínam zvuky, jednak sa tým znižuje spotreba aparátu, ale zamedzujem tým aj rušeniu prirodzených obyvateľov prírody alebo iných osôb na miestach tichého rozjímania.

Pri začiatkoch si musíte uvedomiť, že hĺbka ostrosti obrázku závisí od veľkosti clony. Pri záberoch krajiny je vhodná čo najväčšia clona s veľkou hĺbkou ostrosti obrázku a pri portréte čo najmenšia s malou hĺbkou ostrosti, pre zvýraznenie hlavného objektu snímku.

Na fotografovanie malých, veľmi blízkych objektov vo vzdialenosti len niekoľko centimetrov je najvhodnejšie makro.

V prírode je najvhodnejšie fotografovať skoro ráno alebo podvečer, keď je slnko nižšie nad obzorom a vo svetle je menej bielej zložky. Tiež môžete vtedy najpravdepodobnejšie stretnúť jej prirodzených obyvateľov.

Podstatný z hľadiska vzhľadu obrázku bude aj čas expozície. Všeobecne možno povedať, že čím dlhší je čas expozície, tým je snímok bledší. Kratší čas expozície znamená tmavší, výraznejšie vykreslený obrázok.

Skúšajte fotografovať bez blesku. Blesk zvyšuje spotrebu ale najmä vytvára veľmi výrazné rušiace tiene, nehovoriac o rušení prírodného objektu fotografie.

Aby váš obrázok vyzeral príjemne mali by ste vždy uvažovať nad jeho kompozíciou.

Nie je vhodné hlavný objekt umiestňovať priamo do stredu obrázku, s výnimkou symetrických objektov, ktoré si to svojim vzhľadom priam vynucujú.

Hocijaký fotografovaný tvor alebo objekt by mal mať viac priestoru v smeru pohľadu alebo pohybu.

Pokiaľ fotografujete osoby, poproste ich o odloženie slnečných okuliarov, aby sa na fotografii uplatnil pohľad do ich duše.

Malé rastliny by ste nemali fotografovať zhora, mali by ste im vzdať úctu, pokľaknúť si a snažiť sa ich fotografovať z boku. V takomto prípade je veľmi vhodný výklopný, otočný displej aparátu.

Pri fotografovaní z ruky si dávajte záležať na stabilné držanie aparátu počas celej doby snímania, najmä pri menej intenzívnom osvetlení. Od toho bude závisieť ostrosť vášho obrázku.

Celkový vzhľad obrázku bude závisieť najmä od vášho osobitného pohľadu na objekt fotografie. Snažte sa z vášho celkového zorného poľa vyberať časti, ktoré sú podľa vášho názoru vhodné na zvečnenie.

Majte dostatok trpezlivosti, skúšajte všetky možné funkcie a nastavenia vášho aparátu.

Po nejakom čase sa vám budú zdať vaše obrázky lepšie a krajšie ako na začiatku. Až potom sa vám fotografovanie začne naozaj páčiť.

Prajem všetkým budúcim fotografom dobré svetlo, veľa trpezlivosti pri prekonávaní začiatočníckych úskalí a následnú trvalú spokojnosť pri zvečňovaní krásnych, neopakovateľných chvíľ.

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

jeleň,

Veľká akcia poľovníkov na strednom Slovensku. Na Liptove si vyhrnuli rukávy pre dobrú vec

30.04.2024 05:00

Zábery z akcie zachytil mReportér Marián Hrnčiar.

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 809048x
Priemerná čítanosť článkov: 3502x

Autor blogu

Kategórie