Založ si blog

Skvosty prírody

Jašterica zelená

Najväčší a tiež najvýraznejšie sfarbený dráčik žijúci u nás. Dospelé jedince dosahujú dĺžku tridsať až štyridsať centimetrov.

Dospelé jašterice sú sfarbené prevažne rôznymi odtieňmi žltej a zelenej. Mláďatá sú svetlohnedé. Samček má v čase pohlavnej aktivity výrazný modrý podbradník.

Mláďatá sa liahnu z vajec. Samička kladie vajíčka na suchom a teplom mieste, obyčajne piesčitom a starostlivo ich zahrabe. O ostatné sa už stará slnko.

Jašterice zelené obľubujú suché slnečné, teplé miesta s dostatočným množstvom úkrytov.

Občas ich môžeme spozorovať vyhrievajúc sa alebo číhajúc na korisť na kríku alebo strome.

Radi sa vyhrievajú na slnku, najmä na jar aj na jeseň, čím si predlžujú obdobie svojej aktivity.

Na jeseň sa ukladajú v otvoroch v pôde, skalách, alebo dutinách stromov na zimný spánok. Spálňu si vhodne zazimujú použitím listov alebo zeminy. Obyčajne spia od októbra do apríla.

Živia sa najmä hmyzom, pavúkmi, drobnými slimákmi alebo červami.

V príspevku sú použité vlastné fotografie.

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Počasie / Dáždnik / Dážď /

SHMÚ vydal výstrahu pred búrkami s krúpami v troch okresoch

04.05.2024 18:48

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov zrážok počas 30 minút. Nárazy vetra môžu dosahovať 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Matthias Ecke

Skupina útočníkov napadla a zranila europoslanca SPD Eckeho. Museli ho operovať

04.05.2024 17:39

Krajinskí predsedovia SPD uviedli, že útok je varovným signálom pre všetkých v Nemecku a známkou toho, že stúpenci krajnej pravice sú už celkom bez zábran.

Irán / Vojnová loď /

Iránska vojenská loď Šahíd Mahdaví prekročila prvýkrát rovník

04.05.2024 17:28

Je to údajne prvýkrát, čo Irán vyslal loď svojho námorníctva na takúto diaľkovú misiu.

Eurovoľby 2024

Strany môžu na kampaň v eurovoľbách minúť najviac tri milióny eur

04.05.2024 16:13

Pri volebnej koalícii platí tento limit zvlášť pre každú stranu.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 819509x
Priemerná čítanosť článkov: 3532x

Autor blogu

Kategórie