Založ si blog

Veľký reformátor

Aj v dobre fungujúcej organizácii sa občas stane, že niektorý z jej vedúcich sa zabudne kontrolovať a šliapne niekomu vyššie postavenému, nebodaj aj straníkovi, do svedomia alebo na nejaké iné boľavé miesto.

Každá akcia vyvoláva urýchlenú reakciu. Stretne sa demokratický, stranícky alebo priateľský pioniersky krúžok a šmahom ruky určí, vo všetkom úslužného náhradníka.

Najvyšší organizácie, v sprievode svojich niekoľkých nenahraditeľných poradcov, zvolá osadenstvo dotknutej časti organizácie. Na obrovské prekvapenie všetkých, poďakuje pomýlenému vedúcemu za doteraz vynikajúco vykonávanú prácu, a za odmenu ho odvolá z funkcie. Zaradí ho na takú pozíciu, z ktorej skôr či neskôr aj tak dobrovoľne odíde.

Zároveň vynachváli do neba veľkého reformátora, ktorý ho nahradí a vraj má všetky predpoklady odstrániť nedostatky v činnosti organizácie, spôsobené najmä pred chvíľou odmeneným, pomýleným bývalým vedúcim.

Veľký reformátor si zasadne na pomyslene pohodlnú stoličku, a začne sa oboznamovať s tým, kam to vlastne prišiel, a čo sa tam vôbec robí. Jeho noví podriadení sa mu zo zištných dôvodov udržania zmysluplnej práce snažia všemožne pomôcť, ale pochopenie fungovania zložitejšej organizácie veľkým reformátorom potrebuje svoj čas.

Veľký reformátor ale potrebuje vykázať nejaké výsledky svojej činnosti čím skôr. Preto systémom škatule hýbte sa rozhodne, že Jožo sa musí presťahovať z kancelárie 319 do 222-ky, odkiaľ Vierka pôjde do kancelárie 131. Veroniku z kancelárie 131 presunie k Jožovi do 222-ky a z 319-ky urobí novú reprezentatívnu zasadačku pre vlastné potreby. A tak podobne migruje celé osadenstvo. Vo všetkom divnom je aj niečo dobré, je čas zbaviť sa starých dokumentov, ktoré každý úradník skladuje len pre istotu, keby niekomu ešte v budúcnosti na niečo poslúžili.

Po úspechu informovania o prvej fáze reformácie pred pionierskym krúžkom, začne mať veľký reformátor aj odvážnejšie myšlienky a rozhodne o presune práce medzi oddeleniami a o premenovaní oddelení. Niektoré činnosti sa mu zdajú zbytočné, a tak ich zruší, aj keď informovaní podriadení ho upozornia na ich záväzné vykonávanie podľa platnej legislatívy. Nevadí, časom sa aj tak obnovia, ale fajku v prehľade výsledkov veľkého reformátora už nikto nezruší.

Určitý čas úspešne prežíva aj rokovania o rozvoji a budúcnosti organizácie, využívajúc dokumenty vytvorené usilovnou prácou pod vedením bývalého vedúceho.

Čas závratne rýchlo uteká, revolučné myšlienky veľkého reformátora neprinášajú očakávané výsledky, skôr spomaľujú a niekedy aj znemožňujú výkon každodennej práce organizácie.

Veľký reformátor s hrubou kožou si uvedomí, že tu pre neho asi ruže neporastú a s obrovským, vopred dohodnutým odstupným, neviazaným na žiadne výsledky jeho práce, po niekoľkých mesiacoch odchádza späť na demokratické, stranícke parkovisko, odkiaľ pôvodne prišiel.

Tam bude pri nejakej, nikomu a ničomu nepotrebnej analytickej práci, spojenej s tvorbou krásnych farebných tabuliek a grafov, očakávať ďalšiu možnosť využitia svojich revolučných reformátorských myšlienok pre dobro ďalšej organizácie, snívajúcej o svojej zázračnej záchrane.

Že vám to niečo pripomína? Nedivím sa. Stačí si všimnúť, že všetci straníci vždy a všade básnia o reformách, len ak sa náhodou pomýlia, tak o transformácii. Ani jeden z nich však nehovorí o tom, že by si sám vyhrnul rukávy a jednoducho začal zmysluplne pracovať.

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

Ako prežiť?

12.04.2024

Som vždy nesmierne prekvapený, keď straníci zo svorky štekajúcej na nikoho si nevšímajúcu karavánu začnú vyplakávať o straníckej výmene všetkých rozhodujúcich kádrov po voľbách, na vlastný obraz karavány, tiež o papalášstve, trafikách, rodinkárstve a podobných straníckych manieroch. Neinformovane sa však môžu tváriť len tí členovia najprogresívnejšie sa [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 228
Celková čítanosť: 786356x
Priemerná čítanosť článkov: 3449x

Autor blogu

Kategórie