Založ si blog

Veľký reformátor

Aj v dobre fungujúcej organizácii sa občas stane, že niektorý z jej vedúcich sa zabudne kontrolovať a šliapne niekomu vyššie postavenému, nebodaj aj straníkovi, do svedomia alebo na nejaké iné boľavé miesto.

Každá akcia vyvoláva urýchlenú reakciu. Stretne sa demokratický, stranícky alebo priateľský pioniersky krúžok a šmahom ruky určí, vo všetkom úslužného náhradníka.

Najvyšší organizácie, v sprievode svojich niekoľkých nenahraditeľných poradcov, zvolá osadenstvo dotknutej časti organizácie. Na obrovské prekvapenie všetkých, poďakuje pomýlenému vedúcemu za doteraz vynikajúco vykonávanú prácu, a za odmenu ho odvolá z funkcie. Zaradí ho na takú pozíciu, z ktorej skôr či neskôr aj tak dobrovoľne odíde.

Zároveň vynachváli do neba veľkého reformátora, ktorý ho nahradí a vraj má všetky predpoklady odstrániť nedostatky v činnosti organizácie, spôsobené najmä pred chvíľou odmeneným, pomýleným bývalým vedúcim.

Veľký reformátor si zasadne na pomyslene pohodlnú stoličku, a začne sa oboznamovať s tým, kam to vlastne prišiel, a čo sa tam vôbec robí. Jeho noví podriadení sa mu zo zištných dôvodov udržania zmysluplnej práce snažia všemožne pomôcť, ale pochopenie fungovania zložitejšej organizácie veľkým reformátorom potrebuje svoj čas.

Veľký reformátor ale potrebuje vykázať nejaké výsledky svojej činnosti čím skôr. Preto systémom škatule hýbte sa rozhodne, že Jožo sa musí presťahovať z kancelárie 319 do 222-ky, odkiaľ Vierka pôjde do kancelárie 131. Veroniku z kancelárie 131 presunie k Jožovi do 222-ky a z 319-ky urobí novú reprezentatívnu zasadačku pre vlastné potreby. A tak podobne migruje celé osadenstvo. Vo všetkom divnom je aj niečo dobré, je čas zbaviť sa starých dokumentov, ktoré každý úradník skladuje len pre istotu, keby niekomu ešte v budúcnosti na niečo poslúžili.

Po úspechu informovania o prvej fáze reformácie pred pionierskym krúžkom, začne mať veľký reformátor aj odvážnejšie myšlienky a rozhodne o presune práce medzi oddeleniami a o premenovaní oddelení. Niektoré činnosti sa mu zdajú zbytočné, a tak ich zruší, aj keď informovaní podriadení ho upozornia na ich záväzné vykonávanie podľa platnej legislatívy. Nevadí, časom sa aj tak obnovia, ale fajku v prehľade výsledkov veľkého reformátora už nikto nezruší.

Určitý čas úspešne prežíva aj rokovania o rozvoji a budúcnosti organizácie, využívajúc dokumenty vytvorené usilovnou prácou pod vedením bývalého vedúceho.

Čas závratne rýchlo uteká, revolučné myšlienky veľkého reformátora neprinášajú očakávané výsledky, skôr spomaľujú a niekedy aj znemožňujú výkon každodennej práce organizácie.

Veľký reformátor s hrubou kožou si uvedomí, že tu pre neho asi ruže neporastú a s obrovským, vopred dohodnutým odstupným, neviazaným na žiadne výsledky jeho práce, po niekoľkých mesiacoch odchádza späť na demokratické, stranícke parkovisko, odkiaľ pôvodne prišiel.

Tam bude pri nejakej, nikomu a ničomu nepotrebnej analytickej práci, spojenej s tvorbou krásnych farebných tabuliek a grafov, očakávať ďalšiu možnosť využitia svojich revolučných reformátorských myšlienok pre dobro ďalšej organizácie, snívajúcej o svojej zázračnej záchrane.

Že vám to niečo pripomína? Nedivím sa. Stačí si všimnúť, že všetci straníci vždy a všade básnia o reformách, len ak sa náhodou pomýlia, tak o transformácii. Ani jeden z nich však nehovorí o tom, že by si sám vyhrnul rukávy a jednoducho začal zmysluplne pracovať.

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

EÚ / Eurovoľby /

Koľko zarábajú europoslanci? Pôsobenie v EP im prináša tisíce eur aj po odchode do penzie. Aké sú ich právomoci?

03.05.2024 11:49

Europoslanci zastupujú v Bruseli asi 450 miliónov občanov EÚ.

Izrael Gaza vojaci

Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

03.05.2024 11:20

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 11:32

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 815830x
Priemerná čítanosť článkov: 3532x

Autor blogu

Kategórie