Založ si blog

Skvosty prírody

Rybárik riečny

Jeden z našich najkrajšie sfarbených vtáčikov. O niečo väčší ako vrabec. Kapucňu a fráčik tmavomodrý, s bledšie modrými škvrnami, na krku biely šálik, spodné oblečenie tmavo oranžové.

Dlhý čierny zobák lovca, krátky chvostík, kratučké nôžky, čím niekedy pripomína tučniačika.

Stretnúť ho môžete pri stojatých aj tečúcich vodách.

Obyčajne vysedáva na kríkoch vedľa vody, suchých konároch nad vodou alebo na starých pňoch vo vode.

I keď je výrazne farebný, vzhľadom na veľkosť si ho ťažko náhodne všimnete. Stačí však počúvať, a svojím jedinečným hlasovým prejavom nechtiac upozorňuje na svoju prítomnosť.

Je veľmi plachý a ťažko sa k nemu približuje.

Živí sa hlavne malými rybkami, zriedkavejšie obojživelníkmi alebo chrobákmi.

Počas lovu sedí na konári nad hladinou, po spozorovaní koristi sa strmhlav vrhá za ňou do vody. Veľmi zriedka sa vznáša na jednom mieste vo vzduchu nad vodnou hladinou, s nasledujúcim strmhlavým útokom na koriť vo vode.

Hniezdi v norách, ktoré si hĺbi v strmých brehoch s mäkšou pôdou hrabaním a dolovaním pomocou zobáka. Dvakrát do roka vychová päť až sedem potomkov.

Čas starostlivosti o potomkov je asi aj najvhodnejším časom na ich pozorovanie, keďže sú plne zaujatí obstarávaním potravy pre dorast.

V zime od nás neodlietajú. Najťažším obdobím pre ich úspešné prežitie sú dlhodobé silné mrazy. Našťastie doteraz ich vždy prežil dostatočný počet. Nie náhodou ho naši západní susedia volajú ledňáček a južní jégmadár.

Paradoxne globálne otepľovanie im uľahčí zimné prežívanie. Žiaľ vymieranie života v prehriatych vodách a vysychanie čoraz väčších tokov a jazier bude pre nich obrovskou skúškou prispôsobivosti nepriaznivým zmenám ich prirodzeného životného prostredia.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Paradoxy

06.05.2024

Som obklopený paradoxami, ktorým ani pri najlepšej vôli, ani so zavretými všetkými telesnými otvormi nerozumiem. Médiá tvrdia, že Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli na základe petície podpísanej osemsto osobami. Nedozvedel som sa, koľko bolo medzi osemsto petičnými osobami obyvateľov z tatranských osád, ktorých sa projekt priamo týkal. Všade inde v [...]

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Predseda KDH Milan Majerský

Smer sa pri téme zmien pohlavia pridal k progresívnej opozícii, tvrdí šéf KDH

07.05.2024 16:52

Majerský hovorí o „premárnenej šanci zabrzdiť pomýlené ideológie, ktorých obeťami sú najmä zraniteľné dospievajúce deti“.

nehoda

Na Račianskej sa zrazil kamión s električkou: Zranili sa dvaja ľudia, tvoria sa kolóny

07.05.2024 16:06, aktualizované: 16:17

Obchádzka vedie po Jarošovej a Vajnorskej.

Rudolf Huliak / Tomáš Taraba /

Huliak požičal SNS pred voľbami 220-tisíc eur, Nadácia Zastavme korupciu žiada vysvetlenie

07.05.2024 15:53

Jeho príjmy priznané v majetkových priznaniach za posledné roky nezodpovedajú takej vysokej sume.

APTOPIX Russia Putin Inauguration

Čo možno čakať od kremeľského vládcu po piatej korunovácii?

07.05.2024 15:33

Pokračovanie vojny, vystupňovanie represií, možná mobilizácia a pokus o dobytie Charkova. Také sú očakávania expertov a kremeľských zasvätencov na začiatku ďalšieho funkčného obdobia Putina.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 233
Celková čítanosť: 826389x
Priemerná čítanosť článkov: 3547x

Autor blogu

Kategórie