Založ si blog

Závislosť

Ak niekto dokáže sám uspokojiť svoje potreby, môže skutočne slobodne žiť. Každou závislosťou od iného, človek, ale aj celá spoločnosť vždy stráca určitú časť svojej slobody.

Jasným dôkazom z nedávneho obdobia je závislosť dvojkrížového trojkopčia okrem iného na dovážanom plyne, rope a jadrových palivových článkoch.

Samozrejme nemôžeme mať všetko, takže sa určitých závislostí nikdy nezbavíme.

Je však zarážajúce, že sme sa nepoučili z minulosti, zameranej len na rozvoj ťažkého priemyslu, a namiesto finančnej podpory rozvoja nezávislosti a slobody krajiny vytváraním čo najširšej sebestačnosti, sa podporujú zahraničné firmy, využívajúce len lacnú pracovnú silu, daňové prázdniny a iné výhody, ktoré sa v dohľadnej budúcnosti pravdepodobne poberú niekam ďalej, za lepšími podmienkami na vytváranie bezprácneho zisku.

Pritom sa krajina postupne dostáva vo všetkom do skoro úplnej závislosti, najmä od ďalekého východu. Skoro nič sa už doma nevyrába a nepestuje, podnikateľskou činnosťou je obyčajne len predaj lacného zahraničného tovaru z druhej ruky, s do neba siahajúcim ziskom, pre uspokojenie sebeckých potrieb podnikavých jednotlivcov. Túto nami vytvorenú závislosť určite registrujú aj zahraniční výrobcovia, pestovatelia, ale najmä ich krajiny, a v prípade potreby ju aj patrične využijú.

Zodpovedné orgány našej krajiny by mali mať prehľad o tom, v čom už nie sme sebestačný, a mali by začať aktívnu politiku opätovného nastolenia sebestačnosti vo všetkom, čo je reálne možné.

V opačnom prípade, pri vzniku hocijakých nových konfliktov, ktoré pri momentálnom boji za mier masívnym zbrojením nemožno vylúčiť, sa naša, už skoro úplná závislosť vo všetkom na zahraničí, môže veľmi rýchlo prejaviť našim nečinným čakaním na spasenie, s holým zadkom a s prázdnym žalúdkom.

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Bíreša na poste šéfa veterinárnej a potravinovej správy nahradil Martin Chudý

02.05.2024 18:47

Po návrate z Bruselu bol od roku 2017 nepretržite vedúcim odboru zdravia a ochrany zvierat.

Mária Kolíková

Kolíková návrh na svoje odvolanie vníma ako výkrik koalície „kto sa nám postaví, pôjde dole“

02.05.2024 17:57

Koaliční poslanci Kolíkovej vyčítajú aj to, že podpísala podnet na generálnu prokuratúru týkajúci sa zmeny štatútu SIS.

Robert Kaliňák

Krúpa má podozrenie, že Kaliňák koná v záujme cudzích zbrojárskych spoločností

02.05.2024 16:19

Krúpa avizoval, že téma sa možno bude riešiť aj na budúcotýždňovom výbore.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 813828x
Priemerná čítanosť článkov: 3523x

Autor blogu

Kategórie