Založ si blog

Skúška inteligencie

Príroda sa rozhodla overiť úroveň prirodzenej inteligencie vodičov formou piesočno-prachovej búrky na juhozápade dvojkrížového trojkopčia a na severozápade južných susedov. Žiaľ ani výsadba borovicových lesov na Záhorí, realizovaná podľa želania bývalých rakúskych mocnárov, nedokázala zabrániť tomuto veľmi zriedkavému javu.

Skúšku inteligencie a schopnosti viesť vozidlo za mimoriadnych podmienok absolvovalo neúspešne niekoľko desiatok vodičov, vychovaných autoškolami, nezaoberajúcimi sa výcvikom jazdy za neideálnych podmienok, čo logicky ani zákon nemôže regulovať.

Piesočno-prachová búrka v našej oblasti je naozaj výnimočná, ale prudké lejaky, búrky, hustá hmla, sneženie, poľadovica nie sú až také zriedkavé, aby na ne neboli vodiči systematicky pripravovaní.

Vždy s pobavením sledujem v médiách vyjadrenia vodičov o nepripravenosti cestárov na zimu, namiesto toho aby sa pred zrkadlom sebakriticky pýtali sami seba, či sú schopní zvládnuť hocijaké výzvy prírody vlastnou prirodzenou inteligenciou a vlastným vybavením, bez cudzej pomoci.

Cestárov ani hasičov nie až je veľa a nemôžu byť naraz všade.

Zaujímavé bude tiež sledovať, ako sa s výzvami prírody vyrovná vysnívaná, všade sa rozširujúca umelá inteligencia, či prirodzená ľudská inteligencia nezabudne naučiť tú umelú vhodne konať v prípade nie často, alebo len výnimočne sa vyskytujúcich mimoriadnych podmienok, ak nie inak, tak aspoň zastavením vozidla a oznámením používateľovi dosiahnutie hranice svojich schopností. Určite však aj v takom prípade zlyhania umelej inteligencie bude musieť konať človek so svojou prirodzenou inteligenciou, teda vodič ak to zvládne alebo privolaná pomoc.

Pár správ

18.05.2024

Dve správy z tej istej spravodajskej relácie verejnoprávnej televízie: Novovzniknuté ministerstvo športu a cestovania sa po siahodlhom, neúspešnom hľadaní priestorov pre svoju činnosť stane nájomníkom súkromnej investičnej spoločnosti. Vraj dvojkrížové trojkopčie nemá k dispozícii žiadne vhodné priestory, kam by sa mohlo uchýliť. Verejnoprávna televízia údajne už [...]

Skvosty prírody

15.05.2024

Chochlačka vrkočatá Kačicovitý vodný vták, menší ako všeobecne známa kačica divá. Samček je čierno operený na hrudi, hlave a chrbte, s rôznofarebnými kovovými odleskami v oblasti hlavy a krku. Boky a brucho má biele. Samička je operená hnedo, na hrudi, hlave a chrbte tmavšie, na bokoch a bruchu bledšie. Samček aj samička majú sivý zobák s čiernou špicou, výrazné [...]

Márne ilúzie Honťana

10.05.2024

Narodil sa ako jedno zo štyroch detí sluhu miestneho pána grófa. Dovolili mu ukončiť ľudovú školu, potom musel začať pomáhať kŕmiť hladné rodinné krky. Mohol len snívať o nejakom ďalšom štúdiu. Pán gróf nikdy neodmenil svojich sluhov tak štedro, aby ich deti sa mohli vymaniť spod jeho vplyvu, a nestali sa jeho ďalšími sluhami. V čase jeho mladosti začali duť nové [...]

majský

Zomrel známy slovenský podnikateľ Jozef Majský

19.05.2024 19:38, aktualizované: 20:58

Spája sa najmä s kauzami tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia.

atentát Fico nemocnica rooseveltova

Padli prvé tresty. Jeden muž schvaľoval atentát na premiéra, druhý sa vyhrážal ministrovi a poslancom

19.05.2024 18:19, aktualizované: 20:19

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu.

Kaliňák, Šutaj Eštok,  Gašpar

Jednou z verzií vyšetrovania atentátu na Fica je, že útočník nebol osamelým vlkom

19.05.2024 16:38, aktualizované: 17:50

Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach.

Irán, Ebráhím Raísí

Zrútil sa vrtuľník s iránskym prezidentom, záchranári po ňom ďalej pátrajú

19.05.2024 16:04, aktualizované: 21:49

Vrtuľník viezol i ministra zahraničných vecí. Pátranie komplikuje zlé počasie a príchod noci.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 236
Celková čítanosť: 853336x
Priemerná čítanosť článkov: 3616x

Autor blogu

Kategórie