Založ si blog

Rodinné platidlo

Stranícka rodina navrhuje do ústavy zapracovať právo na platbu hotovosťou. Absolútne špičkový návrh v rámci predčasnovolebného folklóru.

Neviem, čo ich k tomu vedie, naozaj sa nájde u nás niekto, kto v rámci zbožňovania technológií dvadsiateho prvého storočia odmieta prijať oficiálne platidlo vo fyzickej podobe? Silno pochybujem o účelnosti a účinnosti takéhoto ustanovenia v ústave.

V ústave máme deklarovanú aj demokratickosť krajiny, nezávislosť krajiny od ideológií, rovnosť občanov v právach, oddelenie politických strán a rôznych iných spolkov a skupín od štátu, pritom každý rozmýšľajúci občan vie posúdiť, že podľa zákonov vychádzajúcich z ústavy a podľa praktického života to asi tak nie je.

Mimo iného ústava neobsahuje žiadne definície priestupkov a im prislúchajúcich trestov. Zdá sa, že účinnejšie by bolo, ak je to naozaj potrebné, zaradiť do trestného zákona definíciu trestného činu odmietnutia prijatia oficiálneho platidla v hocijakej forme. Ako účinný trest by sa mohli oprášiť niektoré z trestov uplatňovaných v stredoveku, ako napríklad týždenný pobyt v klietke hanby, bičovanie na dereši, to len aby sme neboli obviňovaní z plagizovania islamského práva, i keď v ňom by sa možno našli aj účinnejšie a zaslúženejšie tresty.

S nadšením by som prijal zákonnú úpravu, ukladajúcu verejným poskytovateľom tovarov a služieb za pomoci elektronických zariadení, povinnosť zabezpečenia náhradných postupov pre prípad poruchy zariadení alebo ich napájania. V takom prípade by krajina mohla, aj keď obmedzene, fungovať aj za mimoriadnych okolností, podobných tým súčasným na Ukrajine, v Turecku a Sýrii.

Prípadne, vychádzajúc z vlastných skúseností, aj vodič autobusu nemenovateľnej firmy by mi dokázal predať lístok aj na mieste, kde nemá signál pre prístup na internet, alebo by som bol schopný zaplatiť v potravinách za nákup aj v prípade poruchy registračnej pokladnice.

Paradoxy

06.05.2024

Som obklopený paradoxami, ktorým ani pri najlepšej vôli, ani so zavretými všetkými telesnými otvormi nerozumiem. Médiá tvrdia, že Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli na základe petície podpísanej osemsto osobami. Nedozvedel som sa, koľko bolo medzi osemsto petičnými osobami obyvateľov z tatranských osád, ktorých sa projekt priamo týkal. Všade inde v [...]

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Volodymyr Zelenskyj

Oligarcha, ktorý podporoval Zelenského, je podozrivý z prípravy vraždy

08.05.2024 22:04

Vlani Kolomojskému urobili domovú prehliadku a vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť.

Boeing 747

A opäť Boeing. Stroju sa pri pristávaní nevysunul predok podvozku

08.05.2024 21:18

Nikomu sa nič nestalo, nehodu ale vyšetruje turecké ministerstvo dopravy.

plenkovič

Chorvátsku bude vládnuť aj krajná pravica. Plenkovič sa dohodol s Penavom

08.05.2024 20:40

Hnutie za vlasť povedie ministerstvo poľnohospodárstva a aj nové ministerstvo demografie.

petr pavel

Rusko rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová, uviedol Pavel a citoval Havla

08.05.2024 19:43

Vojnu na Ukrajine označil český prezident za ťažkú skúšku nielen pre Európu.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 233
Celková čítanosť: 828672x
Priemerná čítanosť článkov: 3557x

Autor blogu

Kategórie