Založ si blog

Regulácia cien

Marťania by si mysleli, že regulovaná cena určená cenovým regulačným orgánom má zabrániť jánošíkovským firmám, zneužitím neexistujúceho alebo politickou propagandou ovplyvneného trhu, zahrnúť do ceny, v súlade so zákonom o cenách neprimeraný primeraný zisk od buka až do modrého neba.

Mimozemšťan by si myslel, že v cene stanovanej podľa cenového zákona je primeraný zisk umožnený rozhodnutím regulačného orgánu naozaj odôvodnený a primeraný, a nie kdesi na polceste do modrého neba.

Západoslovenský dodávateľ elektriny ma presvedčil, že moje mimozemské myslenie výrazne zaostáva za jeho pozemským.

Oznámil mi, že môžem odoberať elektrinu aj za cenu nepodliehajúcu cenovej regulácii. Že vraj to je výhodné, keď trhová cena je nižšia ako regulovaná cena. Bol by som zvedavý, ako môže byť primeraný zisk zahrnutý do regulovanej ceny primeraný, keď je vyšší ako primeraný zisk zahrnutý do neregulovanej ceny.

Vraj mám deväť mesiacov pred dodávkou za cenu nepodliehajúcu cenovej regulácii vystúpiť z regulovaného segmentu, a uzatvoriť novú zmluvu na dodávky za neregulovanú cenu. Predpokladám samozrejme, že v čase uzatvárania zmluvy mi dodávateľ nebude schopný prezradiť, aká bude neregulovaná cena, a nebude znášať žiadne záväzky týkajúce sa udržania dohodnutej ceny počas obdobia platnosti zmluvy. Za takýchto podmienok voľakedy kolotočiari predávali takzvanú mačku vo vreci na jarmokoch.

Dodávateľ samozrejme určite rozšíri kapacity svojich zákazníckych stredísk, aby odberatelia bažiaci po energii so skutočne primeraným neregulovaným ziskom nemuseli neprimerane dlho čakať na vybavenie súvisiacej administratívy.

Ja snívam o tom, že dodávateľ energií nezahrnie do regulovanej ceny so skutočne primeraným ziskom aj náklady na informovania odberateľov o možnosti využitia neregulovanej ceny a všetky náklady na administratívu súvisiacu s dodávkami energie za neregulovanú cenu.

Ale úplne nedočkavo rojčím po tom, aby stranícky zástupcovia ľudu si konečne všimli takzvaný primeraný zisk v cenovom zákone, ktorý je možno len niekomu a len v niektorých prípadoch primeraný, väčšine a vo väčšine prípadov asi nie, a nahradili ho niečím jednoznačným. Pokiaľ cenový zákon existuje len na ideologicko-propagandistické klamanie mimozemšťanov o existencii primeranej ceny s primeraným ziskom v dvojkrížovom trojkopčí, možno zrušenie takéhoto zavádzajúceho zákona by mohlo byť prvým krôčikom v rámci upratovania Augiášovho stranícko-demokratického chlieva.

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná, odpovedá Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 17:25

Podľa šéfa Smeru je podozrivé, že najcitlivejšie veci pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20, aktualizované: 18:00

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 229
Celková čítanosť: 797128x
Priemerná čítanosť článkov: 3481x

Autor blogu

Kategórie