Založ si blog

Holandská zdravotná starostlivosť

Heuréka! Ministerstvo zdravotníctva a zdravotnícki špecialisti sa mienia inšpirovať Holandskom. Plánujú zaviesť dve úrovne zdravotného poistenia, základné a nadštandardné. Dúfam, že pri tom budú chcieť tiež dosiahnuť aj aspoň holandské štandardy poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Problém sa mi zdá akurát v tom, že už v súčasnosti sme v priemere holandskejší ako Holanďania. Už teraz platíme za nejednu položku zdravotnej starostlivosti, ktorá je podľa medializovaných informácií v Holandsku v rámci bezúplatnej štandardnej starostlivosti, takže pacient by mal po zavedení systému u nás v zásade získať, a zdravotníci horko zaplakať.

Myslím že problém dvojkrížového trojkopčia nie je v jednoúrovňovom zdravotnom poistení, ale skôr v absolútne neprehľadných tokoch financií na zdravotnú starostlivosť a absencii príslušných, účinných kontrolných mechanizmov nakladania s nimi.

Pacient už aj v súčasnosti na mnohých miestach, z rôznych dôvodov dopláca na poskytovanú starostlivosť, je fakt, že nie prostredníctvom poisťovne, ale v hotovosti, a v mnohých prípadoch aj bez vydaného príjmového dokladu.

Keď v súčasnosti doplácam za jednu plombu okolo stoosemdesiat euro, a to aj s veľkou pýchou deklarovanou zľavou, cena za ňu bez príspevku z poisťovne už bude asi taká, že si radšej v rámci šetrenia kúpim mlynček na mäso.

Možno by bolo vhodné aby zamestnanci ministerstva a špecialisti sa pri odkukávaní holandského systému zdravotnej starostlivosti v prvej fáze zamerali na to, ako je v Holandsku zabránené financovaniu rôznych osôb neposkytujúcich zdravotnú starostlivosť a aktivít nesúvisiacich so zdravotnou starostlivosťou zo zdrojov určených na ňu.

Budem rojčiť aby odkukávanie holandskej zdravotnej starostlivosti sa zameralo aj na starostlivosť ako takú, a nielen na úrovne zdravotného poistenia. Budem úplne šťastný keď sa u nás dosiahne štandardná zdravotná starostlivosť úrovne aspoň sa približujúcej tej holandskej, a keď medializované informácie nebudú len reklamným straníckym výkrikom do tmy pred predčasnými voľbami.

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 821611x
Priemerná čítanosť článkov: 3541x

Autor blogu

Kategórie